Dezbatere publica privind organizarea si functionarea farmaciilor

16/01/2019

Dezbatere publica privind organizarea si functionarea farmaciilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-publica-privind-organizarea-si-functionarea-farmaciilor/

Ministerul Sanatatii a organizat, la solicitarea Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), o dezbatere publica a proiectului de ordin pentru aprobarea normelor privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor farmaceutice.

“In primul rand, in textul normelor se spune: grila de inspectie este elaborata de catre personalul imputernicit din cadrul directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Noi suntem de parere ca autorizarea si, respectiv, grila dupa care se face inspectia in vederea autorizarii sau neautorizarii farmaciilor ar trebui sa fie unitara si, deci, practic, unica la nivel de tara. Sa fie o grila unitara elaborata si aprobata de Ministerul Sanatatii”, a declarat Robert Popescu, reprezentant ADRFR, potrivit Agerpres.

El a vorbit si despre amplasarea farmaciilor in cadrul spitalelor publice si private.

“La articolul 16 din norme se spune ca este interzisa amplasarea farmaciei comunitare in cladirea spitalelor publice sau private, respectiv in curtea spitalelor si asa mai departe. Stiu ca legea prevedea interdictia de a avea farmacii in curtea spitalelor publice si pana acum. Stim cu totii ca, in conditiile in care functioneaza spitalele din Romania, existenta unei farmacii cat mai aproape de pacientii de spitale este bine-venita. Sunt multiple situatii in care pacientii trebuie sa isi cumpere fie medicamente, fie alte dispozitive si in cazul celor care au probleme de mobilitate este chiar foarte util sa fie acolo. Pe de alta parte, interdictia de a avea farmacii in cladirea spitalelor private – nu vedem de ce nu ar putea sa existe o farmacie in curtea unui spital privat cu atat mai mult cu cat prin lege pana acum era stipulat clar ca se poate in conditiile in care spitalul respectiv nu are farmacie de circuit inchis. (…) Credem ca este o prevedere care nu face altceva decat, pe langa limitarea unor drepturi ale spitalului privat, sa afecteze pacientii. Credem ca ar trebui sa ramanem in situatia in care ne aflam pana acum cu legea – interzicem existenta farmaciilor in incinta spitalelor publice”, a mai sustinut Popescu.

Totodata, el s-a referit la conditiile in care se poate suspenda voluntar activitatea farmaciilor.

“Am vazut ca inca din lege s-a eliminat posibilitatea suspendarii voluntare a activitatii de pana la 60 de zile, insa suspendarea pana la 180 de zile care necesita aprobarea Ministerului Sanatatii are cateva probleme. (…) Legea este inaplicabila din mai multe puncte de vedere, in sensul in care cererea de suspendare a activitatii trebuie facuta cu cinci zile inainte de momentul la care vrei sa se intample suspendarea, ceea ce in cazuri normale, in care poti sa anticipezi ca se vor intampla anumite evenimente care sa conduca la cererea de suspendare, este ok. Dar, daca o sa aiba loc un incendiu sau daca se intampla alte lucruri inclusiv isi dau demisia intempestiv angajatii, sunt multe cazuri in care, desi legea spune ca ar trebui ca cererea sa se poata face cu cinci zile inainte, este evident ca este imposibil. Dar, mai important decat asta, este vorba despre faptul ca, dupa ce s-a suspendat activitatea, trebuie depuse documentele care sa arate ca se intrunesc conditiile reluarii activitatii cu minimum 60 de zile inainte de expirarea termenului de 180 de zile”, a aratat reprezentantul Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania conform sursei mentionate.

Secretarul de stat Octavian Alexandrescu a precizat ca Ministerul Sanatatii vrea sa se asigure ca in momentul in care normele privind functionarea farmaciilor vor fi publicate in Monitorul Oficial vor ajuta la desfasurarea activitatii si nu vor incurca.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studentii de la Medicina vor lucra in spitale ca asistenti medicali

Propunerea de carantinare a Capitalei si a judetului Ilfov, respinsa de CNSU

CNSU a aprobat folosirea de urgenta a echipamentelor din stocul UNIFARM

Romania a pierdut milioane de euro pentru teste Covid | Citu: Mihaila nu a urgentat contractul

Danemarca raspunde apelului Romaniei si doneaza echipamente medicale