Despre documentele medicale de care au nevoie parintii la inceputul fiecarui an scolar

28/08/2018

Despre documentele medicale de care au nevoie parintii la inceputul fiecarui an scolar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/despre-documentele-medicale-de-care-au-nevoie-parintii-la-inceputul-fiecarui-an-scolar/


Stimati medici de familie, in curand incep scolile si gradinitele. De aceea, ne-am gandit ca este bine sa stiti ce trebuie sa pregatiti din punct de vedere al documentelor medicale, pentru ca din experienta anilor trecuti stim ca multe unitati de invatamant, dintr-un exces de zel, solicita multe analize, avize, fise.

Aceste documente sunt prevazute in legislatie, in Ordinul nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viata sanatos, ordin care a fost revizuit pe parcurs.

1. Documentele medicale necesare la inscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de invatamant sunt:
a) adeverinta medicala pentru inscrierea in colectivitate,
b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare in colectivitate,
2. Adeverinta medicala se elibereaza in urmatoarele circumstante:
a) La inscrierea in fiecare ciclu de invatamant – se elibereaza de catre medicul de familie sau de catre medicul colectivitatii de la care provine copilul.
b) La terminarea unui ciclu de invatamant preuniversitar -se elibereaza de catre medicul care are in supraveghere colectivitatea
c) La transferul elevului intr-o alta unitate scolara – se elibereaza de medicul care are in supraveghere unitatea de invatamant de la care se transfera.
3. Avizul epidemiologic se elibereaza in urmatoarele circumstante:
a) dupa o perioada de absenta din colectivitate de cel putin 3 zile consecutive;
b) la plecarea in tabere, vizite de studiu etc.
Prin acest act legislativ, medicii primesc si instructiuni privind eliberarea acestor acte. Ceea ce e important de stiut este ca nu MEDICUL DE FAMILIE este cel care trebuie sa elibereze intotdeauna aceste documente, ci si medicii scolari!

In plus, daca aceste documente sunt eliberate cu ocazia examenului de bilant al copilului, facut la medicul de familie, dpcumentele se pot elibera gratuit, DAR DACA SE ELIBEREAZA LA CERERE, IN AFARA EXAMENULUI DE BILANT, ATUNCI SE PLATESC!!!

De aceea, e bine sa nu lasati pentru ultimul moment eliberarea acestor documente, deoarece inainte de inceperea scolii, medicii vor taxa eliberarea documentelor daca nu le-ati luat la timp! Atentie, examenul de bilant se face in luna nasterii copilului dumneavoastra!

Pe fise si adeverinte medicii vor inscrie datele despre copii, inclusiv vaccinarile efectuate. Analizele medicale NU SUNT SOLICITATE PRIN LEGE, medicul va decide dupa examinarea copilului daca este nevoie sa efectueze anumite analize medicale. De aceea, va rugam sa retineti, ORICE SOLICITARE DIN PARTEA SCOLILOR SAU GRADINITELOR A ANALIZELOR MEDICALE PENTRU COPII SI PARINTI ESTE UN ABUZ!
Legea este in vigoare din 2015, cu toate acestea exista inca destule unitati de invatamant, nu doar private, cat si de stat, care continua sa solicite in mod abuziv rezultate de analize. Copiii nu trebuie intepati, verificati prin analize daca sunt sanatosi in momentul examinarii!

Continut educational:

Atentie si la adeverinta pe care o solicita profesorul de educatie fizica la inceputul anului! Medicul de familie NU POATE ELIBERA ADEVERINTA DE APTITUDINE PENTRU SPORT DE PERFORMANTA SAU ACTIVITATI DEOSEBITE, ci numai pentru educatie fizica, in limita curriculum de studii si a tolerantei personale. Pentru anumite boli, copiii pot fi scutiti de sport, dar trebuie ca diagnosticul si gravitatea bolii sa fie confirmate de medicul din specialitatea respectiv. Adeverinta privind educatia fizica NU ESTE DECONTATA DE CASELE DE ASIGURARI, ASTFEL INCAT MEDICUL DE FAMILIE VA VA TAXA SI VA ELIBERA CHITANTA PENTRU ACEASTA ACTIVITATE.

Ordinul 5298/2011 poate fi citit in intregime in forma sa actualizata AICI

Sursa: Medicul Tau de Familie

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. Nina Carla says:

    f bun articolul

  2. Lili says:

    Buna ziua!! Eu cred ca e normal ca medicul de familie sa elibereze adeverinta medicala pentru inscriere in colectivitate in urma unor analize!! Sigur ca era mai comod cind erau gratuite !! Dar di inscrierea in camin nu e obligatorie !! De aici costul !! Pe de alta parte fiind vorba de colectivitate daca nu se fac analize scarlatina si alte boli sunt la ele acasa!! Scarlatina are urmari nu e ca restul bolilor copilariei!!Parintele caruia i se imbolnaveste copilul in colectivitate are tendinta de a invinui alti parinti care isi aduc copilul bolnav in colectivitate! Sau dau vina pe asistenta medicala ! Deci daca nu vrem sa be umplem de scabie , scarlatina , varicela pediculoza nu stiu ce analize sunt in plus!!!

  3. Sorescu M says:

    E foarte buna precizarea ca diagnosticul pentru scutirea de ed.fizica trebuie sa fie confirmat de medicul specialist. Ar mai fi util de știut ca exista o lege care reglementează tipul de scutire , parțială/totala in funcție de diagnostic si ca scutirea se eliberează pina la sf lunii octombrie, nu la sfârșit de semestru sau la sf de an.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: