Descoperire importanta in domeniul cercetarii sclerozei laterale amiotrofice (SLA)

28/04/2023
Descoperire importanta in domeniul cercetarii sclerozei laterale amiotrofice (SLA)

Descoperire importanta in domeniul cercetarii sclerozei laterale amiotrofice (SLA)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/descoperire-importanta-in-domeniul-cercetarii-sclerozei-laterale-amiotrofice-sla/

Doua noi studii realizate de cercetatorii de la Universitatea Queensland (UQ) din Australia au descoperit o serie de dovezi care au potentialul de a duce la dezvoltarea unor tratamente viabile si, in cele din urma, la vindecarea sclerozei laterale amiotrofice (SLA), informeaza agentia de presa Xinhua.

Potrivit celor doua studii publicate recent in revistele medicale Molecular Psychiatry si Cellular and Molecular Life Sciences, cercetatorii australieni au identificat modificari biochimice la nivelul TDP-43, o proteina care este afectata de SLA, relateaza si Agerpres.

“TDP-43 este o proteina care exista in fiecare celula a corpului, dar ea este deosebit de importanta pentru sanatatea neuronilor motori, acele celule cerebrale care controleaza miscarea voluntara a muschilor”, a declarat Adam Walker, coautor al ambelor studii si cercetator la Brain Institute din cadrul Universitatii Queensland, potrivit surselor citate.

El a precizat ca cele doua studii au fost realizate pentru a examina felul in care proteinele TDP-43 devin disfunctionale in interiorul neuronilor motori.

“Am descoperit ca versiunile bolnave ale TDP-43 pot deteriora versiunile sanatoase ale proteinei, ceea ce poate crea un ciclu de disfunctie si de degenerare a proteinelor de-a lungul timpului. De asemenea, am descoperit ca acele cai biochimice care controleaza moartea neuronilor sunt activate mai devreme, chiar inainte ca simptomele de SLA sa inceapa sa apara. Pentru a schimba cursul bolii, avem nevoie de medicamente farmaceutice care sa previna moartea neuronilor si aceasta disfunctie a proteinei TDP-43”, a mai spus Adam Walker.

O tehnologie de inginerie genetica, denumita CRISPR (“Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats” / “Grupuri de repetari scurte palindromice in ordine intercalata”), a fost utilizata in timpul studiilor, permitandu-le cercetatorilor sa “vada” proteina TDP-43 in celule vii.

Sean Keating, un alt coautor al studiului si doctorand la Brain Institute din cadrul Universitatii Queensland, a evidentiat la randul sau faptul ca pe masura ce caile neuronale se schimba odata cu evolutia SLA, exista posibilitatea ca diferitele faze ale bolii sa necesite tratamente diferite.

Etichete: scleroza laterala amiotrofica, vindecarea sclerozei laterale amiotrofice, TDP-43

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: