Dermatita de contact | Semne, simptome si tratament

22/03/2024
Dermatita de contact | Semne, simptome si tratament

Dermatita de contact | Semne, simptome si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dermatita-de-contact-semne-simptome-si-tratament/

Dermatita de contact este o reactie inflamatorie a pielii care apare atunci cand aceasta intra in contact cu substante iritante sau alergene. Acestea pot include detergenti, cosmetice si chiar diverse plante, scrie Dr. Claudia Tarziu, medic specialist Dermatovenerologie, pe pagina Spitalului Clinic CF Timisoara.

Potrivit medicului, orice persoana poate avea sensibilitate la diferite substante, iar expunerea repetata poate duce la aparitia simptomelor.

Semne si simptome:

• Roseata si iritatie: Una dintre primele manifestari ale dermatitei de contact sunt roseata si iritatia pielii. Zonele afectate pot deveni rosii si inflamate, iar pielea poate fi sensibila la atingere.
• Mancarime intensa: Mancarimea este un simptom comun al dermatitei de contact Persoanele afectate pot simti nevoia de a se scarpina constant, ceea ce poate agrava si mai mult iritatia pielii.
• Umflaturi si vezicule: In unele cazuri, dermatita de contact poate provoca aparitia de umflaturi sau vezicule pe piele. Acestea pot contine lichid si pot fi dureroase sau inconfortabile.
• Descuamare si crapaturi: Pe masura ce afectiunea progreseaza, pielea afectata poate incepe sa se descuameze si sa se crape, provocand disconfort si senzatie de uscaciune.
• Leziuni pe piele: In unele situatii, dermatita de contact poate duce la formarea de rani deschise pe piele. Acestea pot fi dureroase si pot necesita ingrijire specializata pentru vindecare.

Tratament

Potrivit medicului specialist, tratamentul dermatitei de contact presupune evitarea substantelor care declanseaza reactia. Identificarea si evitarea acestor substante pot ajuta la prevenirea reaparitiei simptomelor si la protejarea pielii.  Apoi, pot fi utilizate creme sau unguente emoliente ori tratamente locale (corticoterapie sau in asociere cu antibiotic daca leziunile sunt suprainfectate). Acestea pot reduce iritatia si mancarimea si pot imbunatati aspectul si textura pielii.

Tratamentul antihistaminic poate reduce senzatia de disconfort, pentru a imbunatati calitatea somnului.
In cazurile severe sau rezistente la alte tratamente, medicul poate recomanda administrarea de medicamente orale, cum ar fi corticosteroizii sau imunosupresoarele, pentru a controla inflamatia si reactia alergica. Nu in ultimul rand, fototerapia poate fi o optiune eficienta in tratarea dermatitei de contact, implicand expunerea pielii la anumite tipuri de lumina ultravioleta sub supravegherea unui specialist.

“Este important sa consultati un medic dermatolog pentru evaluarea si gestionarea corecta a dermatitei de contact. Fiecare pacient poate necesita un plan de tratament individualizat, in functie de gravitatea simptomelor si de factorii specifici.”, mai precizeaza Dr. Claudia Tarziu, medic specialist Dermatovenerologie.

In cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara functioneaza un Cabinet de Dermatologie unde se ofera consultatii gratuite in baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Sursa: Spitalul Clinic CF Timisoara/FB

Etichete: dermatita de contact, simptome dermatita, spitalul clinic CF Timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: