Deficitul real de medici de familie | Harta accesului cetateanului roman la serviciile de asistenta medicala primara

18/02/2020
Deficitul real de medici de familie | Harta accesului cetateanului roman la serviciile de asistenta medicala primara

Deficitul real de medici de familie | Harta accesului cetateanului roman la serviciile de asistenta medicala primara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/deficitul-real-de-medici-de-familie-harta-accesului-cetateanului-roman-la-serviciile-de-asistenta-medicala-primara/

Un medic de familie din cadrul Federatiei Nationale a Patronatului Medicilor de Familie (FNPMF) a realizat harta care indica accesului cetatenilor romani la serviciile de asistenta medicala primara oferite de cabinetele de medicina familiei.

Studiul medicului de familie Catalin Petrencic contine: harta localitatilor fara nici un medic de familie, harta localitatilor cu deficit de medici de familie, harta localitatilor cu necesar acoperit de medici de familie si harta localitatilor cu excedent de medici de familie.

Harta localitatilor fara nici un medic de familie

Studiul arata ca, in total, 328 de localitati (comune) nu au nici un medic de familie. Necesarul calculat in functie de populatia din aceste localitati este de 376 de medici de familie. Populatia totala a acestor comune este de 559.611 locuitori – adica 2,52% din populatia Romaniei.

Dintre acestea, 282 de localitati au peste 900 de locuitori, nici un medic de familie si un necesar de 330 de medici de familie. Iar 46 de localitati care au sub 900 de locuitori nu au nici un medic de familie.

Harta localitatilor cu deficit de medici de familie

Deficitul total in cele 1414 localitati (comune si orase) este de 2.187 de medici de familie. Desi 28 de localitati au peste 3.000 locuitori, acestea nu au cei 64 de medici de familie necesari.

Astfel, dintre cele 76 de localitati care au sub 900 de locuitori, doar 30 au medic de familie
– 1069 de localitati au deficit de un medic de familie.
– 231 de localitati au deficit de cate doi medici de familie,
– deficitul total aferent acestor localitati fiind de 462 de medici de familie.
– 49 de localitati au deficit de cate trei medici de familie si deficit total de 147 de medici de familie.

Sapte localitati au deficit de 11, 12, 13, 14 sau 15 medici de familie, fiind in total necesari inca 87 de medici de familie pentru populatia existenta. Printre acestea sunt Popesti- Leordeni, Targoviste, Suceava, Barlad, Bacau.

De asemenea, doua localitati au deficit de 34, respectiv 38 de medici de
familie. Acestea sunt Galati si Vaslui.

Mai multe detalii, AICI.

Harta localitatilor cu necesar acoperit de medici de familie

La acest capitol s-a constatat ca doar 1.496 de localitati din Romania (47%) nu au deficit de medici de familie.

In Romania exista 3.181 de localitati – comune, orase si municipii.
Un total de 2.490 de medici de familie asigura in aceste localitati accesul la servicii de asistenta medicala primara pentru o populatie de 4.620.506 de locuitori.

Harta localitatilor cu excedent de medici de familie

Studiul medicului Catalin Petrecncic arata ca exista si un excedent al medicilor de familie. Excedentul total in 271 de localitati este de 575 de medici de familie.

Aceste localitati sunt atat orase cat si comune, cel mai mare excedent fiind in municipiul Bucuresti – 100 de medici de familie.

Si alte centre universitare au excedent de medici de familie, raportat la numarul de locuitori. Acestea sunt: Constanta (45), Timisoara (43), Sibiu (12), Craiova (11),
Brasov (10), Cluj-Napoca (8), Oradea (7).

Sursa datelor:
Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in luna octombrie 2019 numarul de medici de familie cu lista proprie, pe localitati, si necesarul de medici de familie, pe localitati, la 1 august 2019, in baza legii accesului la informatii de interes public.

Pentru realizarea hartilor a fost folosit numarul de medici de familie cu liste proprii pe judete furnizat de CASAOPSNAJ, fiind adaugat la numarul medicilor de familie din resedinta de judet furnizat de CNAS.

Rezultatele preliminare au aratat ca la populatia Romaniei raportata de INS in august 2019 de 22.154.572 de locuitori, distribuiti in 3.181 de localitati, exista un necesar de 12.330 de medici de familie.

Deoarece casele de asigurari de sanatate pot incheia contracte si in localitatile cu mai putin de 900 locuitori, si existand 76 de astfel de localitati, necesarul real de medici de familie este de 12.406, pentru a avea in fiecare comuna cel putin un medic de familie, calculand necesarul de medici de familie raportat la populatie.

“Conform datelor furnizate de CNAS, exista 10.076 de medicii de familie cu lista proprie in fiecare localitate. Datele au cuprins si cabinetele din sate si punctele de lucru – care reprezinta fractiuni de norma. Pentru a elimina sursele de eroare, la realizarea hartilor numarul de medici de familie din sate a fost adaugat numarului de medici din comune. Punctele de lucru nu au fost luate in calcul. Conform datelor furnizate de CASAOPSNAJ, exista 642 de medici de familie in contract cu aceasta casa de asigurari. Datele au fost furnizate agregat pe judete, nefiind detaliat numarul medicilor de familie pe localitati. Numarul de medici de familie furnizat a fost adaugat numarului de medici de familie din resedinta de judet.”, se precizeaza in studiul mentiont.

Astfel, rezulta un necesar de 12.406 de medici de familie, dupa datele INS, si un numar de 10.718 de medici de familie existenti, dupa datele CNAS si CASAOPSNAJ. Din cei 10.718 de medici de familie existenti, 575 sunt in unele localitati peste numarul necesar de medici de familie, reprezentand un excedent.

Din acest motiv cei 575 de medici de familie au fost luati in calcul pentru a stabili corect deficitul de medici de familie. In acelasi timp, au fost luate in calcul si cele 76 de localitati care au sub 900 de locuitori, unde a fost apreciat ca exista necesar pentru cate un medic de familie. Din aceste calcule a rezultat un deficit real de 2.187 de medici de familie in Romania conform datelor disponibile in luna august 2019.

Etichete: medici de familie in romania, medic de familie, harta MF 2020, cabinete medici de familie, deficit medici de familie, FNPMF

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. anton adina says:

    buna ziua , voiam sa aflu mai multe despre localitati cu criza d medic d familie si care ar fi punerea in practica , concreta , a atentiei deosebite / primordiale acordate domeniului sanatatii – alaturi d dom invatamintului – cum se afirma pe la tv ma gindeam ca s-ar putea sa existe niste facilitati oferite de autoritati locale ? am mai auzit cite ceva , dar vreau o info mai concreta , daca se poate in asteptare , multumec

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: