Defect al genelor legat de formele grave ale gripei

26/03/2012

Defect al genelor legat de formele grave ale gripei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/defect-al-genelor-legat-de-formele-grave-ale-gripei/

Cercetatorii britanici si americani au descoperit un defect genetic care ar putea explica de ce unele persoane fac o forma usoara de gripa, in timp ce altele au forme severe, chiar fatale. Gena descoperita de cercetatori pentru prima oara, numita ITFITM3, arata cum raspund oamenii la infectiile cu virusul gripal, iar descoperirile ofera si o explicatie pentru situatia din 2009-2010 cu pandemia H1N1 (gripa porcina) care s-a manifestat sub forma unor simptome foarte usoare la marea majoritate a oamenilor, in timp ce la altii, multi dintre ei adulti tineri sanatosi, a fost severa si a dus chiar la moartea lor.

Atunci cand ITFITM3 a fost prezenta in mari cantitati raspandirea virusului in plamani a fost impiedicata, a explicat Paul Kellam, de la Institutul Britanic Sanger si conducator al studiului. Atunci cand nivelurile ITFITM3 au fost mici, virusul s-a putut replica si raspandi mult maqi usor cauzand simptome severe.

Persoanele purtatoare ale unei anumite variante a ITFITM3  au fost mult mai susceptibile sa ajunga la spital cand au luat gripa decat cei care aveau alte variante, a mai adaugat Paul Kellam.

Cercetatorii spun ca prezenta descoperire i-ar putea ajuta pe medici ca pe viitor sa poata identifica acei pacienti susceptibili de a dezvolta forme grave de gripa si sa le permita acestora sa fie selectati prioritar pentru vaccinare sau tratamente preventive.

Noi vaccine si medicamente impotriva unore virusuri mai periculosi, precum gripa aviara, ar putea fi de asemenea realizate in baza descoperirii de acum.

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: