De ce nu se face in mai multe spitale tromboliza, procedura care salveaza viata celor care fac AVC ischemic

08/10/2018

De ce nu se face in mai multe spitale tromboliza, procedura care salveaza viata celor care fac AVC ischemic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-ce-nu-se-face-in-mai-multe-spitale-tromboliza-procedura-care-salveaza-viata-celor-care-fac-avc-ischemic/


Procedura medicala care i-ar putea salva pe pacientii cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic nu se face in toate spitalele importante din tara, desi patru oameni mor in fiecare ora din cauza unui AVC.

Tromboliza este o perfuzie care li se administreaza pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Substanta dizolva cheagul format pe vasul de sange.

“Ofera o rata mult mai mica de mortalitate si dizabilitate fata de tratamentul clasic.”, spune Dr. Radu Mihailescu, potrivit stirileprotv.ro.

In Romania sunt doar 14 spitale in care se face tromboliza, iar sase dintre ele sunt in Bucuresti. Tromboliza se poate face doar in primele patru ore si jumatate de la aparitia atacului cerebral. Tocmai de aceea este bine ca procedura sa se realizeze in toate spitalele judetene pentru ca pacientul sa ajunga in timp util in unitatea sanitara.

Acest lucru ar fi posibil si acum, dar nu toti sefii sectiilor de neurologie si managerii isi dau interesul, sustine ministrul sanatatii.

“Spitalele judetene trebuie sa faca tromboliza venoasa pentru ca exista posibilitati financiare. Din punctul meu de vedere cred ca nu exista neurologi pregatiti pentru asta si spitalele trebuie sa-i trimita la pregatire.”, a precizat Sorina Pintea, conform StirileProTv.

“Implica o oarecare pregatire si cu cat faci mai multi, cu atat creste rapiditatea si calitatea actului medical. Dar nu e ca si cand ai avea nevoie de un doctorat. Unde exista vointa, exista si putirinta. Sunt convins ca s-ar putea face in mult mai multe spitale.”, sustine si neurologul Radu Mihailescu potrivit sursei mentionate.

Continut educational:

Medicul neurolog este singurul care decide daca pacientul are nevoie de tromboliza si tot el efectueaza procedura.
Pintea mai spune ca substantele pot fi cumparare prin Unitatea de Primire Urgente (UPU), iar ministerul va deconta facturile. Iar ca sa intre in programul national, spitalul trebuie sa solicite acest lucru.

Ministerul Sanatatii pregateste un protocol prin care sa oblige spitalele care au dotarile corespunzatoare sa aplice procedura de tromboliza in cazurile de AVC ischemic. Protocolul ar urma sa intre vigoare anului viitor.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Balan Ana says:

    Daca s-ar putea urgenta punerea in practica la toate spitalele judetene.Avem medici competenti care sunt convinsa ca si-ar insusi usor ac tehnica.Va rugam, pe cei ce pot, sa insiste la Ministerul Sanatatii!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: