De 10 zile, in Romania, nu s-a mai facut niciun transplant

28/11/2016

De 10 zile, in Romania, nu s-a mai facut niciun transplant

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-10-zile-in-romania-nu-s-a-mai-facut-niciun-transplant/

sala-de-operatiiAtacurile declansate in spatiul public asupra Agentiei Nationale de Transplant (ANT) si asupra activitatii de transplant au drept consecinta faptul ca nu s-a mai efectuat niciun transplant in Romania. Sunt declaratiile directorul executiv al ANT.

“Atacurile declansate recent, in spatiul public, asupra Agentiei Nationale de Transplant si asupra activitatii de transplant au drept consecinta faptul ca din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant in Romania, fapt fara precedent. La singurul donator in moarte cerebrala declarat la Satu-Mare (…) in cursul zilei de sambata, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat sa-si dea acordul de teama sa nu fie implicat in scandalul mediatic la care asista”, a declarat intr-o conferinta de presa Radu Deac, directorul ANT, citat de Agerpres.

Victor Zota, consilier la ANT, a spus ca de 10 zile, in Romania, nu s-a mai facut niciun transplant si ca de aproape 20 de ani exista un mecanism privind felul in care se face coordonarea nationala si alocarea organelor.
 “Nu exista ordine pe lista de asteptare. Exista eventual o oarecare prioritizare daca exista urgente mari (…). Alegerea se face in functie de compatibilitate imunologica”, a spus Victor Zota, conform Agerpres.

Si Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, s-a referit la unele acuzatii referitoare la activitatea de transplant.

“Noi am avut o singura dominanta si anume aceea de a nu pierde niciun ficat disponibil, de a nu pierde niciun donator disponibil (…). A doua dominanta este (….) rezultatul operatiei de transplant (…). Bolnavii aflati pe lista de asteptare beneficiaza toti de un cod CUIANT si sunt inscrisi in Registrul National de Transplant. Nu exista o prioritate pe lista (…). De-a lungul timpului, aceasta alocare s-a facut intotdeauna pe criterii strict profesionale (…) si orice afirmatii calomnioase pe aceasta tema din punctul meu de vedere sunt total neavenite”, a spus Popescu, potrivit sursei mentionate.

De asemenea,  Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj, a spus ca activitatea de transplant din Romania trece printr-un moment “dramatic”.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Nelu Tataru: Sistemul medical din Romania e un sac fara fund

Rolul farmaciilor in perspectiva valului cinci al pandemie

Hans Kluge (OMS): Obligativitatea vaccinarii este o solutie de ultima instanta

Florin Citu: Certificatul verde, o masura care ajuta economia

EMA: Medicament impotriva artritei, autorizat pentru tratarea pacientilor Covid