Cum se trateaza romanii de raceala si durere in gat (Studiu)

18/11/2019
Cum se trateaza romanii de raceala si durere in gat (Studiu)

Cum se trateaza romanii de raceala si durere in gat (Studiu)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-se-trateaza-romanii-de-raceala-si-durere-in-gat-studiu/

Peste 4,5 milioane de romani au tratat in ultimul an cel putin o data raceala manifestata cu durere in gat cu antibiotice si peste 30% dintre ei au facut acest lucru fara niciun fel de recomandare de la medic, arata un studiu al Societatii Romane de Rinologie si al Societatii Nationale de Medicina Familiei, realizat in luna octombrie a acestui an, potrivit Agerpres.

Studiul arata ca o treime dintre cei care au consumat antibiotic fara prescriptie de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor, apeland la sfaturile celor apropiati sau citind pe Internet.

“Dezvoltarea alarmanta a rezistentei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infectii grave care sa nu mai poata fi tratate. Greselile apartin pacientului care face automedicatie cu antibiotic la primul semn de raceala, medicilor care prescriu cu usurinta antiinfectioase pentru simple viroze sau dureri in gat si uneori usurintei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Rosul in gat, secretiile nazale si nasul infundat nu au nevoie de tratament antibiotic”, sustine prof. dr. Codrut Sarafoleanu, din partea Societatii Romane de Rinologie, citat intr-un comunicat.

Rezistenta la antimicrobiene este o amenintare din ce in ce mai mare pentru sanatatea publica. Potrivit Centrului European de Control al Bolilor, Romania se afla pe locul trei intre statele membre ale Uniunii Europene, in privinta impactul infectiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

“O mare parte dintre romani apreciaza remediile traditionale pentru raceala cu durere in gat si opteaza pentru ele ca adjuvant. Totusi, convingerea eronata ca antibioticul este panaceu universal si dorinta de a avea o vindecare rapida ii fac pe multi concetateni sa apeleze direct la tratamentul antibiotic, fara un examen medical prealabil la medicul de familie, care sa stabileasca tratamentul adecvat afectiunii de care sufera”, explica medicul Dina Mergeani, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Conform sursei citate, studiul ‘Cum se trateaza romanii de raceala si gripa’ a fost efectuat la cererea Societatii Romane de Rinologie, in perioada 10 – 17 octombrie, pe un esantion reprezentativ de 1.566 de persoane.

Etichete: tratament cu antibiotic, cum se trateaza raceala, cum se trateaza durerea in gat, abuz de antibiotice, bacterii multirezistente

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: