Cum se administreaza pilula de iodura de potasiu?

30/03/2022
Cum se administreaza pilula de iodura de potasiu?

Cum se administreaza pilula de iodura de potasiu?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-se-administreaza-pilula-de-iodura-de-potasiu/

Ministerul Sanatatii transmite ca administrarea pastilelor de iodura de potasiu trebuie facuta in cazul unei urgente exclusiv la indicatiile autoritatilor.

Potrivit sursei citate, tratamentul se va administra optim in maxim 8 ore de la anuntul autoritatilor, in cazul unui incident nuclear.

“Nu se recomanda administrarea iodurii de potasiu dupa mai mult 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv. Administrarea se face in doza unica”, precizeaza ministerul intr-un document.

Modul de administrare a comprimatelor de iodura de potasiu 65 mg:

• nou-nascuti – 1 luna – un sfert de comprimat echivalent 12,5 mg iod
• 1 luna – 3 ani – jumatate de comprimat echivalent 25 mg iod (la sugari se dizolva un sfert sau jumatate de comprimat, in functie de varsta, in apa sau ceai)
• 3 – 12 ani – un comprimat echivalent 50 mg iod
• adulti si copii peste 12 ani – doua comprimate echivalent 100 mg iod
• femei gravide si cele care alapteaza – doua comprimate echivalent 100 mg iod
• adulti peste 40 ani – nu se recomanda profilaxia cu iodura de potasiu persoanelor cu varsta de peste 40 de ani, cu exceptia situatiilor exceptionale in care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gray (Gy).

Ministerul Sanatatii a anuntat demararea unei campanii de informare la nivel national privind administrarea iodurii de potasiu.

Potrivit ministrului Alexandru Rafila, campanie de informare se va face inaintea distribuirii acestor pastile de iodura de potasiu, ‘pentru ca toata lumea sa fie in cunostinta de cauza in momentul in care primeste acest produs’.

Autoritatile subliniaza ca iodura de potasiu se administreaza in cazul unei urgente doar la indicatia autoritatilor si nu trebuie luata in mod preventiv.

Compania Antibiotice Iasi a produs 30 de milioane de comprimate de iodura de potasiu 65 mg. Acestea urmeaza sa fie oferite in mod gratuit populatiei doar in situatii de criza determinate de un incident nuclear.

Etichete: pastile iodura de potasiu, administrare iodura de potasiu

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: