Cum intram in posesia certificatului verde Covid, valabil de la 1 iulie?

28/06/2021
Cum intram in posesia certificatului verde Covid, valabil de la 1 iulie?

Cum intram in posesia certificatului verde Covid, valabil de la 1 iulie?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-intram-in-posesia-certificatului-verde-covid-valabil-de-la-1-iulie/

Certificatul verde Covid poate fi descarcat, de la 1 iulie, de pe platforma pusa la punct de STS. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Andrei Baciu, vor exista si alte modalitati prin care cetatenii vor putea ajunge in posesia documentului si, totodata, se va organiza un call center, dar si un grup de solutionare pentru probleme neprevazute.

Suntem in linie dreapta pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de calatorie, cum ii mai spunem noi. La 1 iulie, peste cateva zile, va intra in functiune si in Romania, s-a muncit mult in ultimele luni de zile pentru a finaliza toata aceasta procedura”, a spus Andrei Baciu la Digi24.

El a reamintit ca existenta acestui certficat digital european faciliteaza, practic, transportul si calatoria in interiorul spatiului european.

Certificatul va putea fi descarcat, de la 1 iulie, la adresa: certificat-covid.gov.ro.

Pe aceasta platforma vom intra, ne vom face un cont cu o adresa de email si vom primi un link pentru a verifica daca suntem cine pretindem ca suntem. O sa fie necesare cateva date de autentificare pentru a fi siguri ca cel care il solicita este si persoana care il primeste. Accesam acel link si el ne va duce catre platforma respectiva, de unde putem sa descarcam certificatul care va fi valid pentru noi pe una dintre situatiile mai sus enumerate, a kai aratat Baciu la postul de televiziune citat.

Pentru persoanele care nu au acces la internet, cum s-a procedat si la programare la vaccinare, va exista posibilitatea ca aceste certificate sa poata fi descarcate fizic in doua feluri: fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul directiei de sanatate publica din judetul aferent. Ele vor putea ridica documentul si in format metric, pe hartie, si va contine si codul QR respectiv, care se scaneaza la punctele de trecere a frontierei.

Este un lucru foarte simplu, cum facem si cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hartie unde este imprimat codul QR. Important este sa existe codul QR, fie ca este o poza pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hartie“, a mai explicat Andrei Baciu conform Digi24.

El a dat asigurari ca platforma STS este in asa fel conceputa, incat garanteaza ca datele personale raman in tara si nu sunt stocate nici macar la punctul de trecere a frontierei. Prin codurile QR nu se verifica datele, ci autenticitatea lor, si nu se retin date, a punctat secretarul de stat.

La nivel european s-a convenit sa existe o perioada de tranzitie de sase saptamani, incepand cu 1 iulie, in care sa poata fi folosite ambele tipuri de documente: pentru vaccinare, de exemplu, va putea fi folosita si adeverinta de vaccinare clasica, in paralel cu certificatul digital european.

Mai este un element important. Sunt diverse situatii, diverse exceptii pentru care ai nevoie oricum de timp. Sa va dau un exemplu: o persoana care s-a vaccinat undeva in spatiul european cu o prima doza, dupa care vine si se vaccineaza in Romania si solicita imediat dupa vaccinare certificatul care sa-i ateste ca are doza completa de vaccin. Trebuie ca sistemul sa recunoasca cea de-a doua doza ca fiind cea care incheie vaccinarea pentru tipul de vaccin ales“, a aratat Andrei Baciu, care a mai adaugat ca toate aceste aspecte vor fi reglementate printr-o ordonanta de urgenta.

Vezi si: Cum se descarca adeverinta de vaccinare in 6 pasi

Etichete: certificat verde covid, certificat digital covid, certificat vaccinare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: