Cum diferentiem HBP de cancerul de prostata

31/07/2013

Cum diferentiem HBP de cancerul de prostata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-diferentiem-hbp-de-cancerul-de-prostata/

Cum diferentiem HBP de cancerul de prostataPentru un examen clinic complet al pacientului care prezinta simptome de Hiperplazie Benigna de Prostata (HBP), medicul trebuie sa aiba in vedere si coexistenta simptomelor de cancer de prostata cu cele de HBP. Care sunt principalele simptome distinctive pe care medicul le poate depista prin examinarea clinica?

Diagnosticarea cancerului de prostata coexistent cu LUTS

Tuseul rectal face parte din examinarea obligatorie la pacientii cu LUTS deoarece medicul poate diagnostica un cancer de prostata care poate coexista cu boala LUTS. In al doilea rand, identifica volumul prostatei, factor foarte important pentru anumite optiuni terapeutice.

In timpul efectuarii tuseului rectal, medicul trebuie sa urmareasca dimensiunile aproximative ale prostatei, prezenta si consistenta nodulilor, mobilitatea si sensibilitatea glandei.

Simptomele care diferentiaza HBP de cancer de prostata

Prin efectuarea tuseului rectal, medicul trebuie sa aiba in vedere simptomele care diferenteaza diagnosticarea HBP de cancerul de prostata.

Simptomele sugestive de HBP pot fi identificate prin analiza prostatei. Pentru diagnosticarea HBP,  glanda trebuie sa fie consistenta (ferm elastic, omogena), simetrica, mobila, cu limite net conturate, fara noduli, fara zone dure, cu sant median prezent.

Examenul clinic complet in diagnosticarea HBP

Pentru un examen clinic complet in stabilirea diagnosticului de HBP, medicul trebuie sa evalueze si statusului hormonal al pacientului: pilozitate, ginecomastie, semne de impregnare androginica-voce, grad de dezvoltare a organelor genital externe. In acelasi timp, trebuie sa analizeze cicatricile postoperatorii pelviene si a leziunilor tumorale si inflamatorii abdomino-pelviene.

 

Mai multe informatii despre examenul clinic pentru diagnosticarea HBP dar si despre formele de manifestare a HBP puteti afla accesand cursul EMC online “Hiperplazia Benigna de Prostata I”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si credit cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara