Criza profunda in sistemul medical | Masurile autoritatilor arata lipsa de viziune si de interes

11/01/2024
Criza profunda in sistemul medical | Masurile autoritatilor arata lipsa de viziune si de interes

Criza profunda in sistemul medical | Masurile autoritatilor arata lipsa de viziune si de interes

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/criza-profunda-in-sistemul-medical-masurile-autoritatilor-arata-lipsa-de-viziune-si-de-interes/

In sanatate, intalnim „doua Romanii” care fac sa existe o discrepanta semnificativa in ceea ce priveste accesul la servicii medicale. Pe de o parte, exista zonele universitare, cu un numar suficient de medici, pentru a acoperi necesitatile populatiei, iar pe de alta parte, exista 26 de judete in care sunt doar 1-2 medici, la o mie de locuitori. Aceasta diferenta uriasa pune in pericol sanatatea si viata cetatenilor din aceste zone, transmite Colegiul Medicilor din Romania, care atrage atentia asupra asupra agravarii problemelor din sistemul medical.

Potrivit CMR, criza medicilor de familie este profunda, iar numarul localitatilor din Romania, care se confrunta cu o lipsa acuta a medicilor de familie, este in crestere. Aceasta situatie restrictioneaza accesul la ingrijirea medicala primara, ceea ce poate avea consecinte grave pentru sanatatea populatiei, precizeaza Colegiul Medicilor din Romania, care atrage atentia asupra asupra agravarii problemelor din sistemul medical.

“Mai mult de jumatate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din Romania, aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, au varsta de peste 60 de ani, ceea ce inseamna ca, peste 10 ani, ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie. In acelasi timp, intrarile in sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situatia este alarmanta si necesita masuri concrete si coerente, dar si investitii in viitorul sistemului medical.”, precizeaza CMR, intr-un comunicat de presa.

In ciuda acestor probleme cunoscute, dezbatute si analizate, atat la initiativa Colegiului Medicilor din Romania, cat si a altor entitati din domeniu, bazandu-ne pe date concrete si studii ample, autoritatile din tara noastra continua sa ia decizii care agraveaza situatia:

Blocarea angajarilor face imposibila remedierea crizei cu care ne confruntam in ceea ce priveste resursa umana din sanatate, in conditiile in care nici macar o eventuala disponibilitate a posturilor nu ar rezolva aceasta problema cronica. Avem exemplul anului trecut, atunci cand decizia deblocarii posturilor nu a imbunatatit situatia critica din specialitati precum anestezie si terapie intensiva, medicina de urgenta. Si asta pentru ca nu au existat candidati pentru aceste posturi. Prin urmare, solutiile si, implicit, rezolvarea problemei pot fi identificate doar printr-o politica coerenta, care sa cuprinda aspecte complexe.

Scaderea dramatica a bugetului alocat pentru medicina de familie. In 2024, bugetul alocat medicilor de familie scade cu aproximativ 25%, fata de anul precedent. Aceasta reducere drastica a resurselor financiare arata incoerenta in aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici in specialitate, precum si a celor de retentie in zonele deficitare, si creeaza dificultati in functionarea cabinetelor de medicina de familie existente. In acest fel, este pus in pericol accesul populatiei la asistenta medicala primara, cu efecte dramatice imediate, dar si pe termen lung.

“CMR considera ca aceste masuri arata o lipsa de viziune si de interes pentru gestionarea problemelor sistemului de sanatate din Romania. Din pacate, rezultatul este unul predictibil: adancirea crizei din sistemul medical, compromiterea calitatii serviciilor medicale si distrugerea medicinei de familie, care este baza piramidei sistemului nostru medical. Este imperativ ca factorii de decizie sa ia in considerare aceste probleme, cu prioritate si seriozitate, si sa caute solutii sustenabile si eficiente, pentru a asigura un sistem de sanatate functional si accesibil pentru populatie.”, mai transmite Colegiul Medicilor din Romania.

Etichete: CMR, criza medici de familie, blocare angajari sanatate, finantare medicina de familie, acces servicii medicale

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Pap Aniko says:

    Dar de ce se vorbeste numai despre medicina de familie!Este lipsa si de specialisti. Se reduce la fel valoarea punctului in ambulatoriile de specialitate. La aceasta valoare la puncte se vor falimenta cabinetele de specialitate.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: