ASSMB solicita recunoasterea starii de urgenta generata de lipsa de personal din Sanatate

09/01/2024
ASSMB solicita recunoasterea starii de urgenta generata de lipsa de personal din Sanatate

ASSMB solicita recunoasterea starii de urgenta generata de lipsa de personal din Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/assmb-solicita-recunoasterea-starii-de-urgenta-generata-de-lipsa-de-personal-din-sanatate/

Conducerea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) a cerut Ministerului Sanatatii sa recunoasca starea de urgenta generata de lipsa de personal, dar si sa elaboreze o metodologie de ocupare a posturilor pe o perioada determinata de un an, similara procedurilor din pandemie.

In ce priveste spitalele din subordinea ASSMB, directoarea generala Oana Sivache, a declarat ca toate unitatile se confrunta cu deficit de personal, dar a mentionat ca la ‘Gomoiu’ sau ‘Victor Babes’ a fost necesara chiar prezenta Politiei, in contextul timpilor mari de asteptare.

“In numele pacientilor, dar si al personalului din spitale, cerem un plan national pe termen mediu si lung de politici de sanatate publica, unitar, pentru urgenta rezolvare a problemelor celor mai grave. Cerem Ministerului Sanatatii sa recunoasca starea de urgenta cu privire la lipsa de personal din sistem si sa faca o metodologie de ocupare a posturilor din sanatate pe o perioada determinata de un an de zile, similar procedurilor din pandemie. De asemenea, cerem modificari ale procedurilor de aprobare a nevoilor din sanatate, pe baza memorandumului. Singura entitate competenta, in masura sa evalueze fundamentarea nevoilor in sanatate, este Ministerul Sanatatii, si nu alte ministere”, a declarat Sivache, potrivit Agerpres.

Ea a precizat ca in Romania exista un deficit de 15.000 de medici si a estimat ca acesta a fost generat de mai multi factori, inclusiv ‘decizii fara analiza, care sa tina cont de realitatile sistemului’. Totodata, a atras atentia asupra faptului ca in 2014 aproximativ 5.000 de elevi au fost admisi la cursurile de formare universitara, iar acestia au urmat timp de sase ani cursurile facultatilor de medicina. Dintre acestia, au intrat la rezidentiat aproximativ 4.500.

“Ponderea este extrem de mica pentru rezidentiatul cu post. Circa 12% din totalul absolventilor licentiati pot obtine un post prin concurs. Raportat la situatia actuala, prin care ordonanta de urgenta blocheaza concursurile de ocupare a unui post la stat, se elimina sansa oricarui medic proaspat specialist sa lucreze intr-un spital de stat sau in tara. In concluzie, desi Romania are un deficit de 15.000 de medici, statul, care a cheltuit cu scolarizarea lor 300 de milioane de euro, asa cum spunea domnul ministru Rafila, blocheaza prin ordonanta angajarea celor 4.000 de medici deveniti astazi proaspat specialisti”, a spus ea.

Sivache a subliniat importanta asigurarii asistentei medicale comunitare, prin medicii de familie, in cele mai mici sate, in contextul in care aproape 50% dintre romani traiesc in mediul rural. Un deficit de personal la acest nivel genereaza cresterea presiunii asupra camerelor de garda si a spitatelor.

Sivache a pledat si pentru motivarea personalului medical auxiliar si TESA, mentionand ca un director economic dintr-un spital are un salariu net de 5.000 de lei, iar un sef al serviciului achizitii castiga 4.000 de lei.

“Ne dorim ca anul acesta sa nu mai fim blocati de ordonante de urgenta care sa ne opreasca sa facem investitii in spitale sau lucrari de reparatii curente, pentru ca daca sa sparge un geam, nu putem sa tinem pacientul in frig, in salon. Speram sa nu mai fie stopate platile, pentru ca nimeni in lumea asta nu vine sa iti lucreze, stiind ca la un moment dat nu va fi platit”, a mai afirmat directoarea ASSMB potrivit sursei citate.

Etichete: ASSMB, stare de urgenta sanatate, ocupare posturi sanatate, personal sanitar

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: