Coriu: Voi sustine sanctionarea medicilor care propaga teorii false, nevalidate stiintific

18/10/2021
Coriu: Voi sustine sanctionarea medicilor care propaga teorii false, nevalidate stiintific

Coriu: Voi sustine sanctionarea medicilor care propaga teorii false, nevalidate stiintific

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/coriu-voi-sustine-sanctionarea-medicilor-care-propaga-teorii-false-nevalidate-stiintific/

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Daniel Coriu, a declarat ca, in contextul pandemiei si situatiei exceptionale in care se afla intregul sistem medical, se impune un mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de catre medicii care propaga opinii nefundamentate stiintific care pericliteaza sanatatea publica.

“Ca medic si ca presedinte al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), analizand si vazand situatia dramatica a pandemiei din Romania, voi sustine din acest moment cu toata taria, sanctionarea oricarui medic prin suspendarea exercitarii profesiei, daca medicul prezinta in spatiul public teorii care nu sunt validate stiintific, iar prin informatiile transmise poate duce in eroare populatia in privinta starii de sanatate si periclita sanatatea publica. Stiu ca multi dintre dumneavoastra, atat colegi medici cat si cetateni, ati considerat ca astfel de decizii trebuiau luate pana acum si cu siguranta aveti dreptate. a precizat Prof. Dr. Daniel Coriu, presedintele CMR.

Prof. Dr. Coriu mai spune ca, din pacate prerogativele sale si ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situatii se parcurg proceduri disciplinare de lunga durata pana a se ajunge la o decizie. Astfel pentru a exista o astfel de cale legala, trebuie sa existe o noua prevedere in legea 95/2006

“Apreciez ca in contextul pandemiei cu SAR-CoV-2, situatie exceptionala in care se afla intregul sistem medical, se impune existenta unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de catre medicii care propaga, prin orice mijloace de comunicare, in spatiul public sau in timpul exercitarii profesiei, opinii nefundamentate stiintific, false si care pericliteaza sanatatea publica.”, mai precizeaza seful CMR.

Totodata, el subliniaza ca sustine dreptul la libera exprimare si la libera informare, dar pe de alta parte trebuie sa existe dreptul de a avea acces la informatie corecta.

“Sanatatea si medicina trebuie sa se bazeze, pentru a avea fundament, pe stiinta, pe medicina bazata pe dovezi, pe studii clinice. Da, si in medicina si stiinta se poate gresi, dar atunci lucrurile trebuie recunoscute si vazut ce este de facut. Am citit si am auzit in spatiul public teorii de genul “Pandemia nu exista”, “Este o banala raceala”, “Prin vaccin ne cipeaza”, “Vaccinul ne omoara”. Care este rezultatul? Ca astazi, Romania este pe locul 2 in lume la numarul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2.

Mor si se imbolnavesc colegi medici, mor pacienti si avem foarte multe cazuri de imbolnaviri in randul populatiei, sistemul medical este la limita din cauza acestei pandemii, iar din pacate multi isi fundamenteaza decizia in privinta sanatatii lor pe informatii care nu au baza stiintifica. Noi ca si reprezentanti ai corpului medical trebuie sa fim un exemplu in privinta conduitei legata de sanatatea publica!”, a mai afirmat Prof. Dr. Daniel Coriu, presedinte Colegiul Medicilor din Romania.

Etichete: sanctionare medici, medici care propaga informatii false, prof. dr daniel coriu, CMR

 

autor

Autor: Adriana Pavel

4 Comentarii

 1. Nicolae Lucian Trache says:

  Atitudine curajoasa dreapta normala.Bravo Domnule Profesor!

 2. ani says:

  Felicitari! In fine, bun si ceasul al 12-lea! Multumim.

 3. Mestecaneanu Carmen-Silvia says:

  Apreciez si sustin.

 4. Filip says:

  Și sancționarea decidenților care impun măsuri nefondate cine o face?
  Vezi masca in aer liber, închiderea magazinelor la ore mici și interzicerea circulației noaptea

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: