COPAC solicita scutiri de la contributia la concedii medicale pentru toti bolnavii cronici

05/04/2024
COPAC solicita scutiri de la contributia la concedii medicale pentru toti bolnavii cronici

COPAC solicita scutiri de la contributia la concedii medicale pentru toti bolnavii cronici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/copac-solicita-scutiri-de-la-contributia-la-concedii-medicale-pentru-toti-bolnavii-cronici/

Guvernul a adoptat scutirea de la plata contributiilor sociale pentru concediile medicale in cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, al pacientilor cu afectiuni oncologice si pentru cazurile de urgenta, fara a fi cuprinsi toti pacientii cronici. Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a catalogat acest lucru drept ‘incorect si discriminatoriu’.

“Nu, Domnule Prim-ministru, concediile medicale nu sunt o sursa de venit! Sunt incluse in dreptul fundamental al cetatenilor acestei tari si nu pot fi tratate in alt fel! Si, noi, cei din Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, vrem sa va reamintim ca boli cronice nu inseamna doar cancer. La fel de invalidante sunt si alte boli precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multipla, boli rare sau sau inflamatorii reumatismale. Ca sa nu mai mentionam tuberculoza sau HIV/SIDA. Si din pacate, un pacient, cu tuberculoza este nevoit sa stea in concediu medical timp de sase luni sau doi ani.”, transmite COPAC, intr-un comunicat de presa.

Coalitia a reamintit guvernantilor de promisiunea ca “toti pacientii cronici vor fi scutiti”.

“Sa stiti ca noi, pacientii cronici nu ne-am dori sa stam in concediu medical. Ne-am dori sa fim bine si activi si utili societatii. Doar ca uneori este imposibil. Ar trebui sa descoperiti acele cazuri de frauda si nu sa pedepsiti pe toata lumea pentru ca este si incorrect si discriminatoriu. Vrem sa va reamintim si faptul ca in februarie ati declarat ca toti pacientii cronici vor fi scutiti, iar acum a ramas, asa cum fusese de fapt stabilit de la inceput: doar pacientii oncologici.”, mai precizeaza COPAC.

De altfel pacientii cronici sustin ca vor ataca viitoarea lege in cazul in care va fi adoptata in forma ordonantei de urgenta.

“Asa ca, in al 12-lea ceas, COPAC va solicita sa va tineti promisiunile facand ca pacientii cronici sa nu fie de doua ori pedepsiti. Daca legea, va iesi in aceasta forma, ca reprezentanti ai pacientilor cu boli cronice si boli rare o vom ataca pe toate caile posibile.”, mai transmite sursa citata.

Etichete: contributia la concedii medicale, concedii medicale pacienti cronici, COPAC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: