Control preventiv la medicul de familie, obligatoriu pentru romani

25/06/2015

Control preventiv la medicul de familie, obligatoriu pentru romani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/control-preventiv-la-medicul-de-familie-obligatoriu-pentru-romani/

medici-de-familieStatisticile arata ca doar patru romani dintr-o suta s-au dus preventiv si de bunavoie la medic in primele 6 luni ale acestui an.

Autoritatile spun ca asta inseamna foarte putin in conditiile in care Romania ramane pe primele locuri din Europa la capitolul afectiuni grave precum cancer, diabet sau boli cardiovasculare.

Aceasta este logica pe baza caruia se doreste introducerea controlul obligatoriu o data la 2 ani, la medicul de familie in cazul adultilor.

“Cand se constata afectiuni, se recomanda investigatii, inseamana analize si consult de specialitate. Pacientul trebuie sa fie constient ca acest control obligatoriu e in beneficiul lui”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, citat de Stirile Pro TV.

Astfel, din toamna acestui an, toti asiguratii vor putea fi obligati sa-si verifice periodic sanatatea.

Cei care nu vor face asta, vor fi sanctionati intr-un fel sau altul. Fie vor avea majorat procentul de contributie la asigurarile de sanatate, fie vor fi pusi sa plateasca tratamentul in cazul in care se imbolnavesc de o boala care putea fi prevenita.

“N-as putea spune ca trebuie sa fie niste sanctiuni, dar trebuie sa fie niste lucruri care sa motiveze pacientii.”, spune de-o parte Rodica Tanasescu, presedintele SNMF.

Ministrul Banicioiu, insa, sustine idea unei obligatii financiare drept sanctiuni.

“O maniera de coplata, de a contribui financiar pentru costurile anumitor boli, in cazul in care nu ti-ai facut acest control”, mai spune ministrul Sanatatii, citat tot de Stirile Pro TV.

Masura urmeaza sa fie dezbatuta in Parlament cat de curand. In alte tari din Europa precum Ungaria, Cehia sau Slovacia, aceasta se aplica de cativa ani.

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. tonenchimarilena says:

    Eu as fidorit sa fac renumitul examen de bilant al pacientilor,in luna in care sunt nascutidar,se pare ca acest examen ,nu mai este platait de casa de asigurari sau,gresesc?Unde gasesc formulare tip pt examene de bilant pe grupe de varste,respectiv si 18-39 anisi ,peste 40 ani?cele ce exista,sunt riscograme care,se fac doar pt asimptomaticei.REPET:DORESC FORMULARE PT EXAMENE DE BILANT.Se platesc de casa daca le facem asa cum m-am gandit,in luna nasterii lor?Asteptraspuns,va multumesc.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Medicii din centrele de vaccinare isi primesc salariile restante din august

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citu, despre certificatul verde Covid: Chiar nu este nicio discriminare

Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice