Contextul pandemic a scos in evidenta impactul bolilor respiratorii, in special a astmului bronsic

05/05/2020
Contextul pandemic a scos in evidenta impactul bolilor respiratorii, in special a astmului bronsic

Contextul pandemic a scos in evidenta impactul bolilor respiratorii, in special a astmului bronsic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/contextul-pandemic-a-scos-in-evidenta-impactul-bolilor-respiratorii-in-special-a-astmului-bronsic/

Ziua Mondiala a Astmului este marcata in intreaga lume in prima zi de marti a lunii mai. Evenimentul, organizat de catre Initiativa Globala pentru Astm (Global INitiative for Asthma – GINA), are ca obiective atragerea atentiei asupra astmului, imbunatatirea calitatii ingrijirii persoanelor cu aceasta afectiune si asigurarea tratamentului adecvat in fiecare etapa a afectiunii.

Sloganul din acest an este “STOP deceselor cauzate de astm!”.

In contextul pandemiei COVID-19, Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) si Societatea Romana de Pneumologie (SRP) atrag atentia asupra cum afecteaza aceasta situatie exceptionala in care ne aflam persoanele care sufera de astm.

“Este extrem de important ca pacientii cu astm sa evite in aceasta perioada complicatiile si sa fie foarte responsabili in ceea ce priveste tratamentul. Ii rog sa nu isi intrerupa terapia. Si ma refer atat la medicatia inhalatoare care cuprinde si corticoizi inhalatori, cat si la agentii biologici. Intreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune in pericol viata pacientului. Conceptul de prevenire a complicatiilor are acum o noua dimensiune. Devine evident pentru tot mai multa lume ce inseamna terapie intensiva si ventilatie asistata.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, intr-un mesaj transmis de Societatea Romana de Pneumologie cu aceasta ocazie.

“Este esential ca pacientul astmatic sa respecte tratamentul intocmai cu indicatiile medicului de specialitate, in conformitate cu faza bolii. Aceasta este singura cale de a evita exacerbarile si de a obtine controlul bolii. Astmul beneficiaza astazi de tratamente complexe, administrate cu ajutorul variatelor dispozitive inhalatorii, asigurand reducerea inflamatiei si spasmului bronsic, dar si de terapii biologice, care pot controla simptomele bolii, astfel incat chiar si persoanele cu forme severe sa duca o viata cat mai apropiata de normal. Imunoterapia cu vaccinuri alergenice ramane o alta metoda terapeutica rezervata unor cazuri de astm alergic, in special in populatia pediatrica.” spune conf. dr. Roxana Bumbacea, presedintele Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

Contextul pandemic a scos in evidenta impactul bolilor respiratorii in general, a astmului bronsic in particular, ca o importanta problema de sanatate publica, problema care necesita supraveghere si evaluare continue.

Datele epidemiologice arata in continuare o crestere importanta a numarului de pacienti, in conditiile expunerii la factorii de mediu – poluare, alergeni – sau sociali – fumatul, ceea ce determina o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sanatate.

Un dialog continuu cu pacientii este important si din acest punct de vedere, atat SRAIC, cat si SRP considera ca migrarea spre digital a comunicarii medicale cu pacientii devine o prioritate. In acest fel, simptomele pacientilor vor fi identificate la timp si indrumarile medicilor vor fi posibile fara ca pacientii sa fie nevoiti sa iasa din casa.

Etichete: astm, boli respiratori, alergii, cauze astm, comunicare pacienti astm

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: