Consiliul Concurentei: Amenzi de 71 milioane euro pe piata imunoglobulinelor

15/02/2022

Consiliul Concurentei: Amenzi de 71 milioane euro pe piata imunoglobulinelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consiliul-concurentei-amenzi-de-71-milioane-euro-pe-piata-imunoglobulinelor/

Consiliul Concurentei a sanctionat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline si alte medicamente derivate din plasma umana, precum si asociatia reprezentativa a sectorului producatorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi in valoare totala de 353.393.694 lei (aprox. 71 milioane euro).

Potrivit unui comunicat de presa, companiile sanctionate sunt:

1. Baxalta Gmbh, Elvetia: 109.372.066 lei;
2. CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei;
3. Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei;
4. Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei;
5. Octapharma AG, Elvetia: 125.181.860 lei;
6. PPTA, Belgia: 375.521 lei.

“In urma investigatiei, declansate in 2018, autoritatea de concurenta a constatat ca, in perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonata, care a vizat limitarea si chiar intreruperea aprovizionarii pietei romanesti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autoritatilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sange uman sau plasma umana. In acest fel, companiile urmareau sa isi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.”, scrie Consiliul Concurentei in comunicat citat.

Potrivit sursei citate, PPTA a facilitat aceste practici anticoncurentiale si a contribuit prin propriile actiuni la atingerea obiectivului comun, depasind prin aceasta sfera activitatilor specifice la nivelul unei asociatii cu scopul de a influenta procesul legislativ.

“Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esentiale destinate tratamentului unor multiple afectiuni grave, a pus in pericol viata pacientilor si a determinat autoritatile sa adopte masuri de criza pentru a asigura medicametele necesare pacientilor, prin declansarea Mecanismului European de protectie civila, ceea ce indica, implicit, amploarea gravitatii situatiei generate pe piata nationala.”, mai precizeaza Consiliul Concurentei.

Decizia Autoritatii de Concurenta, care va fi publicata in forma neconfidentiala pe pagina web a institutiei, poate fi atacata la Curtea Apel Bucuresti.

Etichete: imunoglobuline, medicamente derivate din plasma umana, consiliul concurentei

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: