Consilierii OMS recomanda amanarea dozei de rapel a vaccinului anti-Covid doar in situatii exceptionale

07/01/2021

Consilierii OMS recomanda amanarea dozei de rapel a vaccinului anti-Covid doar in situatii exceptionale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consilierii-oms-recomanda-amanarea-dozei-de-rapel-a-vaccinului-anti-covid-doar-in-situatii-exceptionale/

Consilierii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) considera justificabila amanarea cu circa doua saptamani a administrarii dozei de rapel a vaccinului anti-Covid in cazuri exceptionale, potrivit DPA.

“Am deliberat si am stabilit urmatoarea recomandare: doua doze din acest vaccin (Pfizer /BioNtech) la interval de 21-28 zile”, a precizat intr-o informarea de presa Alejandro Cravioto, presedintele Grupului Strategic de Experti Consultanti in Imunizare (SAGE) citat de Reuters si Agerpres.

Totusi, grupul de experti a mai precizat ca tarile ar trebui sa aiba libertate de manevra pentru spatierea peste sase saptamani a celor doua doze, astfel incat mai multe persoane cu risc ridicat de boala sa poata beneficia de acestea.

“SAGE a formulat o prevedere pentru tarile aflate in circumstantele exceptionale ale constrangerilor privind aprovizionarea cu vaccin (Pfizer) de a intarzia administrarea celei de-a doua doze cu cateva saptamani in vederea maximizarii numarului de persoane care beneficiaza de o prima doza”, a mai precizat Cravioto, citat de Reuters.

“Cred ca trebuie sa fim putin mai deschisi la aceste tipuri de decizii pe care statele trebuie sa le ia in conformitate cu propriile situatii epidemiologice”, a adaugat el conform surselor citate.

Acest consiliul consultativ al OMS emite doar recomandari. Autoritatile pot aplica propriile linii directoare in acest sens.

Reamintim ca, laboratorul BioNTech care impreuna cu Pfizer a realizat primul vaccin anti-Covid aprobat in SUA si UE, a avertizat ca eficacitatea maxima a produsului nu a fost demonstrata in cazul in care inocularea celei de-a doua doze este amanata. 

Etichete: doza de rapel vaccin covid, amanare doza rapel vaccin anti-covid, recomandari vaccinare anti-covid oms

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial