Conducerea CNAS a subliniat necesitatea consultului profilactic la medicul de familie

06/03/2024
Conducerea CNAS a subliniat necesitatea consultului profilactic la medicul de familie

Conducerea CNAS a subliniat necesitatea consultului profilactic la medicul de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conducerea-cnas-a-subliniat-necesitatea-consultului-profilactic-la-medicul-de-familie/

Oamenii nu trebuie sa se prezinte la doctor doar intr-o situatie foarte grava, a precizat Valeria Herdea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Ea a subliniat necesitatea consultului profilactic la medicul de familie.

“Daca vom incepe sa fim proactivi si atenti cu sanatatea noastra, probabil ca in anii urmatori vom observa rezultate pe care nu le speram si am sa va spun de ce. Foarte pe scurt, exista in fiecare etapa de viata cateva interventii preventive, la care avem acces si care sunt deja legiferate, introduse in contractul-cadru. Trebuie doar sa fie aplicate de ambele parti, adica si de pacienti (…) Du-te la medicul tau de familie in luna de nastere pentru un consult profilactic! Un consult profilactic inseamna ca mergi si fara sa ai neaparat semne de boala. Nu trebuie neaparat sa fii racit, bolnav sau sa ai o eruptie sau alergii, ca sa mergi la medicul tau de familie. Mergi, pentru ca medicul tau de familie este cel care te cunoaste!”, a declarat Valeria Herdea, potrivit Agerpres.

Totodata, ea a evidentiat importanta constientizarii populatiei despre ceea ce inseamna riscul de boala.

“Educatia copiilor nostri, in asa fel incat sa mearga proactiv la medic, este un alt pas pe care il putem face, pentru a preintampina sarcini la minore, pentru a preintampina sarcini problematice. O femeie gravida are nevoie de protectie sociala, are nevoie sa poata anunta la locul ei de munca la timp, are nevoie sa stie si sa fie urmarita lunar de medicul ei de familie (…) Relatia cu ginecologul, obstetricianul care o urmareste este, la fel, esentiala”, a mai adaugat sefa CNAS.

Etichete: consult profilactic, profilaxie, consult la medicul de familie, valeria herdea, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

4 Comentarii

  1. Veturia Enache says:

    Consultațiile gratuite oferite de cas nu ajung nici pentru cei bolnavi, dar sa mai facem și preventive

  2. ion Paduroiu says:

    Este foarte corect….dar cu aplicarea este mai greu !!! La 1ooo-1500 pacienti per medic e ok.La 1500-2,3,4000 de pacienti nu e.posibil.De aici sunt si apar toate problemele…..!

  3. Romulus Todor says:

    De ce nu se iau masuri pentru funcționarea normala a PIAS??? De ani de zile ne chinuim și voi vreți sa mai facem și profilaxie, când pentru validarea unei rețete compensate se așteaptă minim 30 minute, în cazul în care ești on-line. Altfel, validării se fac între orele 21.00 și 04.00!!!!!

  4. Birau Luigi says:

    De acord , dar cine plateste serviciile medicale care depasesc numarul de 20 consultatii /zi sau 400-420/luna ?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: