Comorbiditatile au un impact mare asupra pacientilor cu BCV, diabet si boli respiratorii

31/05/2011

Comorbiditatile au un impact mare asupra pacientilor cu BCV, diabet si boli respiratorii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comorbiditatile-au-un-impact-mare-asupra-pacientilor-cu-bcv-diabet-si-boli-respiratorii/

In prezent, oamenii traiesc mai mult cu boli cronice, iar stilul de viata sedentar si regimul alimentar bogat in calorii reprezinta factori de risc pentru o serie de afectiuni cronice cum ar fi bolile cardiovasculare (BCV), diabetul si artrita. Adoptarea unor strategii de prevenire si control a bolilor cronice este din ce in ce mai importanta, pe masura ce incidenta acestor maladii continua sa creasca in tarile industrializate.

De aceea, un studiu realizat de cercetatorii canadieni si-a propus sa cuantifice contributia pe care o au  comorbiditatile  asupra limitarilor de activitate la persoanele cu boli cardiovasculare cronice, diabet sau boli respiratorii, cu accent deosebit pe comorbiditatile musculo-scheletice, acestea fiind considerate comorbiditatile cel mai des intalnite si reprezinta cele mai frecvente cauze ale limitarilor de activitate in randul populatiei.

Cancerul nu a fost inclus in studiu, datorita prevalentei sale reduse.

Datele au fost obtinute dintr-un sondaj realizat, in 2005, de Agentia Centrala de Statistica din Canada. Sondajul a acoperit circa 98% din populatia canadiana cu varsta peste 12 ani.

Potrivit studiului, 69% dintre respondentii cu varsta peste 20 de ani au mentionat cel putin o afectiune cronica, 43% raportand cel putin o conditie de comorbiditate. In afara de combinatia de boli cardiovasculare cu diabet, artrita s-a numarat in mod constant printre comorbiditatile cel mai frecvent raportate.

Varsta inaintata, veniturile scazute si cresterea in greutate (supraponderali/obezi) s-au dovedit a fi factorii semnificativ asociati cu limitarile de activitate la persoanele cu BCV, diabet si afectiuni respiratorii.

Aceasta concluzie era mai mult decat evidenta, deoarece acestia sunt si factorii comuni de risc pentru bolile cronice mentionate si pentru comorbiditati, precum si pentru limitarile de activitate si pentru dizabilitati, in general.

Comorbiditatile musculo-scheletice, bolile cardiovasculare, diabetul si bolile respiratorii pot interfera cu functionarea fizica a organismului si cu toate nivelurile de activitate. De exemplu, cei cu artrita nu sunt la fel de activi din punct de vedere fizic precum cei care nu sufera de aceasta afectiune, in mare parte din cauza durerii, a rigiditatii si a distrugerii asociate cu aceasta boala.

Studii realizate in Statele Unite au evidentiat ca artrita este o bariera pentru activitatea fizica, iar persoanele care au biabet sau o boala de inima, dar si artrita, sunt mai degraba inactivi din punct de vedere fizic, fata de cei care sufera doar de una din aceste afectiuni.

Desi au fost elaborate numeroase strategii de prevenire a bolilor cronice si ghiduri de tratament, acestea trateaza in principal conditiile unei singure maladii si ignora prezenta conditiilor de coexistenta a mai multor afectiuni. Rezultatele acestui studiu sugereaza ca implementarea unei strategii eficiente de prevenire, tratament si management pentru bolile cronice trebuie sa tina cont de comorbiditatile musculo-scheletice.

In timp ce afectiunile musculo-scheletice nu sunt intotdeauna considerate a se numara printre prioritatile de varf in prevenirea bolilor cronice, ele au prevalenta cea mai ridicata in randul conditiilor cronice.

Rezultatele acestui studiu reliefeaza importanta luarii in calcul, atunci cand sunt elaborate strategiile de interventie si preventie, a impactului acestor comorbiditati asupra limitarii de activitate la persoanele unde coexista boli cardiovasculare, diabet si boli respiratorii.

O componenta majora a acestor strategii ar trebui sa fie incurajarea indivizilor sa duca o viata activa si sa se implice in managementul propriei stari de sanatate.

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: