Comisii parlamentare | Bugetele Ministerului Sanatatii si FNUASS, aprobate

19/12/2023
Comisii parlamentare | Bugetele Ministerului Sanatatii si FNUASS, aprobate

Comisii parlamentare | Bugetele Ministerului Sanatatii si FNUASS, aprobate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comisii-parlamentare-bugetele-ministerului-sanatatii-si-fnuass-aprobate/

Comisiile parlamentare de buget-finante au aprobat bugetul pe anul 2024 al Ministerului Sanatatii si cel al Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS).

Potrivit ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, institutia are prevazuta pentru anul 2024 o suma de 18.894.345.000 lei, reprezentand o crestere ‘semnificativa’, de 4.307.565.000 lei (31%). El a mentionat ca aceasta crestere este legata in special de finantarea proiectelor europene. Astfel, pentru proiectele aferente PNRR sunt prevazute 5 miliarde de lei in 2024.

“In anul 2024 se va continua tratarea pacientilor critici prin programele de actiuni prioritare. Se va asigura tratamentul in strainatate al bolnavilor care necesita acordarea unor servicii medicale care nu sunt disponibile in Romania, inclusiv in cazul marilor arsi, ca urmare a accidentului de la Colectiv. Pentru anul 2024, din bugetul Ministerului Sanatatii se va asigura continuitatea in implementare a activitatilor legate de protejarea sanatatii populatiei impotriva principalelor boli transmisibile prevenibile prin vaccinare, cu asigurarea si administrarea vaccinurilor din calendarul de vaccinare si acoperire a grupelor populationale la risc”, a declarat Rafila, potrivit Agerpres.

Totodata, au fost prevazute 650 de milioane lei pentru dotarea sectiilor ATI, reducerea mortalitatii infantile prin dotarea cu echipamente medicale si lucrari de interventie la unitatile sanitare mai vechi.

Presedintele CNAS, Cristian Celea, a anuntat ca Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate totalizeaza in 2024 cheltuieli de 62.366.781.000 lei, cu 4% mai mari fata de 2023.

“Din totalul cheltuielilor bugetului Fondului, un procent de 71,4% este alocat la titlul Bunuri si servicii, in cadrul caruia ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile cu materiale si prestari de servicii cu caracter medical. Astfel, la titlul Bunuri si servicii sunt alocate fonduri in suma de 44.500.000.000 de lei, cu 2,7% mai mari decat in 2023. Un procent de 21,9% este alocat la titlul 6 – Transferuri intre unitati ale administratiei publice, respectiv suma de 13.677.568.000 lei, pentru plata influentelor financiare determinate de cresterile salariale pentru personalul din unitatile sanitare publice”, a spus el, confrom sursei citate.

De asemenea, 3.700.000.000 lei sunt prevazute pentru plata indemnizatiilor si a concediilor medicale.

Deputatul Claudiu Nasui a declarat ca, ‘desi este un mare fan al reducerii cheltuielilor statului’, nu considera ca ‘austeritatea’ ar trebui sa inceapa in domeniul sanatatii.

“Desi bugetul total creste cu 4%, m-am uitat in special pe zona de medicamente care fac obiectul contractelor de cost volum/cost volum rezultat, unde exista o scadere de la 4 miliarde la 3,4 miliarde. Este enorm. 600 de milioane doar pe o singura categorie de medicamente. (…) Pentru programul national privind asigurarea serviciilor medicale, a medicamentelor, a dispozitivelor, de la 30,9 miliarde la 29 de miliarde. Deci, tot o scadere de buget. Asta, in conditiile inflatiei inseamna o scadere puternica”, a spus el.

Cristian Celea a replicat ca in luna septembrie ar putea fi necesara o rectificare bugetara, in contextul in care vor intra pe lista cateva molecule noi.

Etichete: buget ministerul sanatatii, buget fnuass

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: