Comisia Europeana propune o adeverinta electronica verde pentru libera circulatie in UE, in timpul pandemiei

17/03/2021
Comisia Europeana propune o adeverinta electronica verde pentru libera circulatie in UE, in timpul pandemiei

Comisia Europeana propune o adeverinta electronica verde pentru libera circulatie in UE, in timpul pandemiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comisia-europeana-propune-o-adeverinta-electronica-verde-pentru-libera-circulatie-in-ue-in-timpul-pandemiei/

Miercuri, Comisia Europeana a propus crearea unei adeverinte electronice verzi pentru a facilita libera circulatie, in conditii de siguranta, in interiorul UE in timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverinta electronica verde va constitui dovada ca detinatorul a fost vaccinat impotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infectiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19, se precizeaza intr-un comunicat de presa al CNCAV.

Adeverintele vor fi disponibile gratuit, in format digital sau pe suport de hartie, si vor include un cod QR care sa le garanteze securitatea si autenticitatea.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura ca toate adeverintele pot fi controlate in intreaga UE si va sprijini statele membre in ceea ce priveste punerea in aplicare din punct de vedere tehnic a adeverintelor. Statele membre au in continuare responsabilitatea de a decide ce restrictii in materie de sanatate publica pot fi eliminate pentru calatori, dar vor trebui sa aplice aceste derogari in acelasi mod si calatorilor care detin o adeverinta electronica verde.

Vicepresedinta pentru valori si transparenta, Věra Jourová: “Adeverinta electronica verde ofera o solutie la nivelul UE pentru a garanta faptul ca cetatenii UE beneficiaza de un instrument digital armonizat menit sa sprijine libera circulatie in UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine in sprijinul redresarii economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument usor de utilizat, nediscriminatoriu si sigur, care sa respecte pe deplin protectia datelor. Si depunem in continuare eforturi in directia convergentei internationale cu alti parteneri.

Didier Reynders, comisarul pentru justitie: “Prin instituirea adeverintelor electronice verzi, adoptam o abordare europeana pentru a ne asigura ca cetatenii UE si membrii de familie ai acestora pot calatori in conditii de siguranta si cu un minim de restrictii in aceasta vara. Detinerea unei adeverinte electronice verzi nu va constitui o conditie prealabila pentru libera circulatie, iar persoanele care nu detin o astfel de adeverinta nu vor face nicidecum obiectul unor discriminari. O abordare comuna la nivelul UE ne va ajuta nu numai sa restabilim treptat libera circulatie in interiorul UE si sa evitam fragmentarea, ci va fi si o sansa de a exercita o influenta asupra standardelor mondiale si de a da un exemplu, intemeindu-ne pe valorile noastre europene, cum ar fi protectia datelor.

Elementele-cheie ale regulamentului propus de Comisie

Adeverinte accesibile si sigure pentru toti cetatenii UE:

Adeverinta electronica verde va acoperi trei tipuri de adeverinte – adeverintele de vaccinare, adeverintele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) si adeverintele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverintele vor fi eliberate in format digital sau pe suport de hartie. Ambele vor avea un cod QR care va contine informatii esentiale necesare, precum si o semnatura digitala care sa ateste autenticitatea adeverintei.

Comisia va institui un portal si va sprijini statele membre sa dezvolte programe informatice pe care autoritatile sa le poata utiliza pentru a verifica toate semnaturile de pe adeverinte in intreaga UE. Datele cu caracter personal ale detinatorilor de adeverinte nu sunt transmise catre portal si nu sunt pastrate de statul membru care efectueaza verificarea.

Adeverintele vor fi disponibile gratuit, in limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum si in limba engleza.

Nediscriminare:

Toti cetatenii – fie ca au fost sau nu vaccinati – ar trebui sa beneficieze de o adeverinta electronica verde atunci cand calatoresc in UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverinte de vaccinare interoperabile, ci si a unor adeverinte de testare pentru COVID-19 si a unor adeverinte pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Acelasi drept pentru calatorii care detin o adeverinta electronica verde – in cazul in care accepta dovada vaccinarii pentru a renunta la anumite restrictii in materie de sanatate publica precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui sa accepte, in aceleasi conditii, si adeverintele de vaccinare eliberate in cadrul sistemului de adeverinte electronice verzi. Aceasta obligatie s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizatie de introducere pe piata UE, dar statele membre pot decide sa accepte si alte vaccinuri.

Notificarea altor masuri – in cazul in care un stat membru continua sa le solicite detinatorilor unei adeverinte electronice verzi sa stea in carantina sau sa efectueze un test, statul respectiv trebuie sa notifice Comisia si toate celelalte state membre si sa isi argumenteze decizia de a fi luat astfel de masuri.

Numai informatii esentiale si date cu caracter personal securizate:

Adeverintele vor include un set limitat de informatii, cum ar fi numele, data nasterii, data eliberarii, informatii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare si un identificator unic al adeverintei. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma si a verifica autenticitatea si valabilitatea adeverintelor.

Adeverintele electronice verzi vor fi valabile in toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia vor putea recurge la ele. Adeverintele electronice verzi ar trebui sa fie eliberate pentru cetatenii UE si membrii de familie ai acestora, indiferent de nationalitatea lor. Aceste adeverinte ar trebui sa li se elibereze si resortisantilor tarilor terte care isi au resedinta in UE si vizitatorilor care au dreptul de a calatori in alte state membre.

Sistemul de adeverinte electronice verzi este o masura temporara. Aceasta masura va fi suspendata de indata ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va declara sfarsitul urgentei la nivel international in domeniul sanatatii cauzate de COVID-19.

Etapele urmatoare

Pentru a fi gata inainte de inceputul verii, aceasta propunere trebuie sa fie adoptata rapid de Parlamentul European si de Consiliu.

In paralel, statele membre trebuie sa puna in aplicare cadrul de incredere si standardele tehnice, convenite in cadrul retelei de e-sanatate, pentru a asigura punerea in aplicare la timp a adeverintelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora si respectarea deplina a protectiei datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrarile tehnice si propunerea sa fie finalizate in lunile urmatoare.

Context

Pentru a respecta masurile de limitare a raspandirii coronavirusului, calatorilor din UE li s-a solicitat sa furnizeze diverse documente, cum ar fi adeverinte medicale, rezultate ale testelor sau declaratii. Lipsa unor formate standardizate a dus la aparitia unor probleme in ceea ce priveste deplasarea calatorilor in UE. De asemenea, s-a raportat faptul ca au fost prezentate documente frauduloase sau falsificate.

In declaratia pe care au adoptat-o in urma videoconferintelor informale din 25 si 26 februarie 2021, membrii Consiliului European au solicitat continuarea lucrarilor in ceea ce priveste o abordare comuna a adeverintelor de vaccinare. Comisia a colaborat cu statele membre in cadrul retelei de e-sanatate, o retea voluntara care conecteaza autoritatile nationale responsabile cu e-sanatatea, in vederea pregatirii interoperabilitatii adeverintelor de vaccinare.

Orientarile au fost adoptate la 27 ianuarie si actualizate la 12 martie, iar liniile directoare privind cadrul de incredere au fost aprobate la 12 martie 2021.

Miercuri, Comisia a adoptat o propunere legislativa de stabilire a unui cadru comun pentru o adeverinta electronica verde.

Comisia a adoptat, de asemenea, o propunere complementara pentru a se asigura ca adeverinta electronica verde li se elibereaza si resortisantilor tarilor terte care isi au resedinta in statele membre sau in statele asociate spatiului Schengen, precum si vizitatorilor care au dreptul de a calatori in alte state membre.

Din motive juridice, sunt necesare propuneri separate pentru a reglementa situatia cetatenilor UE si, respectiv, a celor din afara UE; nu se face nicio diferenta de tratament intre cetatenii UE si cetatenii din afara UE eligibili in ceea ce priveste obtinerea de adeverinte.

Etichete: adeverinta electronica verde, certificat de vaccinare, calatorii pandemie, comisia europeana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: