Cojan: Riscam sa ramanem fara medici de familie | Acest domeniu trebuie reformat in totalitate

09/12/2021
Cojan: Riscam sa ramanem fara medici de familie | Acest domeniu trebuie reformat in totalitate

Cojan: Riscam sa ramanem fara medici de familie | Acest domeniu trebuie reformat in totalitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cojan-riscam-sa-ramanem-fara-medici-de-familie-acest-domeniu-trebuie-reformat-in-totalitate/

Presedintele interimar al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Adela Cojan, a atras atentia cu privire la situatia medicilor de familie din Romania, subliniind ca acest domeniu trebuie reformat in totalitate.

“Suntem preocupati, in momentul de fata, de cresterea importanta a rolului a medicilor de familie in reorganizarea sistemului sanitar romanesc. (…) Media de varsta a medicinei de familie in Romania este undeva la 55 de ani. Riscam sa ramanem fara medici de familie sau sa ramanem cu jumatate dintre ei, in aproximativ 5 – 10 ani. De aceea, cred ca acest sistem si acest domeniu de asistenta medicala trebuie reformat in totalitate”, a declarat Adela Cojan la o dezbatere, citata de Agerpres.

Ea a pledat pentru reducerea mediei de asigurati arondati la un medic de familie la 1.000, de la 1.800 cat se prevede in prezent.

“Pledez foarte mult pentru a nu mai pleca medicii din tara, pledez pentru desfiintarea a acelui ‘numerus clausus’ in legatura cu stabilirea necesarului de medici de familie din tara noastra, ‘numerus clausus’ care in momentul de fata este stabilit la o medie de 1.800 de asigurati si care ar trebui redus la 1.000 de asigurati, tocmai pentru ca tinerii absolventi de rezidentiat de medicina de familie sa nu mai plece din tara si sa-i putem utiliza mai ales in regiunile in care avem deficit pentru acesti medici”, a mai precizat Adela Cojan potrivit sursei citate.

Potrivit acesteia, in perioada pandemiei de COVID-19, CNAS a incercat sa intareasca rolul medicinei de familiei in sistemul de sanatate, pentru ca s-a dovedit inca o data ce rol important joaca acest prim segment de contact a pacientului cu sistemul sanitar.

Etichete: medici de familie, numar asigurati medic de familie, adela cojan, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: