Codul de Deontologie Medicala, o necunoscuta pentru CNAS si MS

19/07/2016

Codul de Deontologie Medicala, o necunoscuta pentru CNAS si MS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/codul-de-deontologie-medicala-o-necunoscuta-pentru-cnas-si-ms/

MEDICI-TINERI-2016Sa analizam daca din punct de vedere deontologic este corect ca medicul  de familie sa puna pacientului intrebari despre starea lui economica si daca in afara pensiei mai realizeaza si alte venituri.
Codul de Deontologie Medicala al Colegiului Medicilor din Romania la art. 7  spune ca relatia medic-pacient este una exclusiv profesionala.

Iar daca ne uitam pe diplomele noastre, vedem ca profesia noastra este cea de medic, in care nu intra atributii fiscale.

Astfel, relationarea cu pacientul poate fi exclusiv medicala, iar in aceasta nu pot fi introduse elemente care nu apartin profesiei de medic si care nu au nimic in comun cu domeniul medical.

Noi, medicii, avem obligatia sa ne tratam pacientii fara nicio discriminare si nu trebuie sa ne intereseze etnia, convingerile politice, religioase sau situatia lor financiara.

 Din acesta motiv nu avem dreptul , dar si pentru a nu fi interpretati gresit din partea pacientului, sa punem intrebari referitoare la aceste aspecte din viata lor.

Nu trebuie sa lasam nici cea mai mica banuiala in fata pacientului ca actul medical ar putea fi influentat intr-un fel sau altul de aceste aspecte.

Reglementarea prin care CNAS ne impune sa colectam date personale referitoare la starea financiara a pacientilor, contravine prevederilor deontologiei profesionale si deterioreaza relatia medic-pacient.

Am intrebat cativa colegi din tarile UE despre ce s-ar intampla daca ei ar pune intrebari pacientilor de genul: Ce pensie au, daca in afara de pensie mai au si alte venituri si daca l-ar mai pune si sa dea declaratii in fata lor in acest sens?!

Raspunsul a fost: Este de neimaginat, asa ceva este de neadmis, ar iesi cu scandal!

Da, intradevar este scandalos cum prin tot felul de normative se deterioreaza relatia medic-pacient in cazul medicilor de familie.
Dar, si mai scandalos este modul  la care decidenti percep rolul medicului de familie in societate.

CODUL DE DEONTOLOGIE MEDICALĂ
al Colegiului Medicilor din România
 
Art.7.  Caracterul relației medic – pacient
Relația medicului cu pacientul va fi una exclusiv profesională

 

Citeste si: CNAS obliga medicii de familie la fapte ilegale

 

Autor: Soós Szabó Klára

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Horatiu Moldovan (MS): Vaccinarea populatiei impotriva SARS-CoV-2 va incepe cel mai devreme in primavara anului 2021

Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania: Numarul lucratorilor din sanatate infectati cu SARS-CoV-2 a depasit 10.000

EMA a primit cererile de autorizare a vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de Moderna si BioNTech & Pfizer

Institutul Cantacuzino ar putea produce, in curand, un vaccin gripal

Ministrul Sanatatii spune ca vaccinul impotriva Covid-19 se va face sezonier, la fel ca vaccinul gripal