CNAS obliga medicii de familie la fapte ilegale

12/07/2016

CNAS obliga medicii de familie la fapte ilegale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-obliga-medicii-de-familie-la-fapte-ilegale/

MEDICI-DATE-PACIENTIIn metodologia prescrierii medicamentelor compensate de pe lista B, in cazul pensionarilor cu pensii sub 700 lei, medicii de familie sunt obligati sa puna intrebari, sa colecteze, sa prelucreze date personale referitoare la starea financiara a pacientilor si sa ia de la acestia declaratii referitoare la starea lor economica.

Conform legii 677/2001 art.9 (3), unitatile sanitare si personalul medical sunt acreditate sa prelucreze date cu caracter personal referitoare la starea de sanatate a pacientilor.

Dar, prelucrarea datelor cu caracter personal, tot conform legii 677/2001, in afara limitelor prevazute in legislatie este interzisa.

Astfel, potrivit legii, noi nu avem voie sa culegem date cu caracter personal referitoare la starea financiara a pacientilor.

CNAS si MS ar trebui sa isi revizuiasca urgent pozitia, in asa fel incat sa nu mai impuna norme neconforme cu legile superioare.

CNAS si MS au toate parghiile legale si infrastructura pentru a rezolva aceasta problema in mod legal, fara sa oblige medicii de familie la fapte ilegale.

CNAS are un protocol semnat cu Oficiul de Pensii de unde poate sa preia baza de date cu pensionarii cu pensii de sub 700 lei, iar de la ANAF, tot pe baza protocolului semnat cu aceasta institutie, poate obtine informatia daca pensionarul mai are sau nu si alt venit in afara de pensia de sub 700 lei.

Toate aceste institutii sunt dotate cu sisteme informatice, astfel ca preluarea datelor este fezabila si nu exista nicio scuza pentru a forta in continuare medicii de familie sa culeaga, sa prelucreze si sa mai si raspunda in fata legii pentru acest lucru.

Asta daca decidentii, din rea vointa, nu vor sa umileasca si sa vulnerabilizeze medicii de familie.
 
Legea  677/2001 Art. 9 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date
 
 (3) Cadrele medicale, institutiile de sanatate si personalul medical al acestora pot prelucra date cu caracter personal referitoare la starea de sanatate, fara autorizatia autoritatii de supraveghere, numai daca prelucrarea este necesara pentru protejarea vietii, integritatii fizice sau sanatatii persoanei vizate….. Prelucrarea datelor cu caracter personal in afara limitelor prevazute in autorizatie este interzisa.

banner-articol-tombola

 

Autor: Soós Szabó Klára

1 Comentarii

  1. gavrilescudan-decebal says:

    Cine are autoritatea legala sa faca plangere penala contra acestor incalcari de lege? Medicii de familie nu au organisme reprezentative cu autoritate juridica!?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Secretar de stat MS: Nu vom mai avea spitale Covid si spitale non-Covid

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Medicii din centrele de vaccinare isi primesc salariile restante din august

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citu, despre certificatul verde Covid: Chiar nu este nicio discriminare