CNAS vrea sa reduca serviciile medicale in strainatate pentru pacientii romani

16/12/2014

CNAS vrea sa reduca serviciile medicale in strainatate pentru pacientii romani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-vrea-sa-reduca-serviciile-medicale-strainatate-pentru-pacientii-romani/

mediciUn tratament va putea fi urmat in afara tarii doar atunci cand el nu va putea fi acordat in momentul respectiv de nicio unitate medicala din tara. Cel putin asa a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

“Intentia este de a reduce aceste servicii acordate in statele UE si incercam sa convingem pacientii ca lucrurile se pot rezolva si in tara, avem specialisti foarte buni care nu trebuie ocoliti in niciun fel. Daca reusim sa convingem pacientul ca si in Romania este la fel de bine ca in afara inseamna ca o sa reducem foarte mult din platile externe. Nu vreau sa se inteleaga ca ma opun celor care au nevoie sa primeasca un tratament in afara, nu. Daca acel tratament nu poate fi oferit in Romania niciodata nu o sa ma opun la aprobarea acelui tratament. In directiva europeana se spune foarte clar: tratamentul se acorda in afara tarii doar atunci cand nu poate fi acordat persoanei respective, la acel moment si in nicio unitate sanitara din tara. Fara acest referat medical in care sa se spuna foarte clar, asa cum prevede directiva europeana, nicio cerere nu va fi aprobata. Am discutat deja cu sefii comisiilor de specialitate ale MS sa venim cu o imbunatatire sau cu un surplus in aprobarea celor care se duc in afara si de la nivelul societatilor medicale sa se spuna: da, acest serviciu nu poate fi acordat in acest moment in tara si atunci sigur ca aprobarea vine foarte repede”.

Vasile Ciurchea, a mai precizat ca aceasta solicitare si aprobarea se vor face online si ca CNAS nu poate aproba un tratament in afara tarii fara recomandare medicala, daca nu este trecut locul unde se duce pacientul, clinica, tara si daca nu exista programare la acea unitatea medicala.

“Au fost cazuri care s-au dus in afara si au existat voci din lumea medicala care spuneau ca acele tratamente se puteau face si aici. Sa existe un aviz al comisiei sau al societatii de profil care sa spuna ca acel tratament nu se poate face in Romania. Regulamentul spune clar ca trebuie sa existe un raport care sa arate ca nu se poate trata la acest moment in niciuna dintre unitatile sanitare. Medicul curant va elibera raportul in continuare dar va colabora cu societatea de profil”, a declarat seful CNAS, conform Agerpres.

 De asemenea, el a mai precizat ca CNAS ia in calcul sa schimbe modelul de riscograma care sa fie astfel mai relevanta.

“Ne gandim ca anul viitor in medicina primara sa schimbam ceva, sa facem un nou model de riscograma. Riscograma sa fie mai relevanta. Din acea riscograma sa poti sa extragi date care sa foloseasca pacientului in a pune un diagnostic mai repede sau in a intui ca ceva se intampla la un anumit nivel. Pornind de la conditii de viata, de la regim, de la ce afectiuni a avut pacientul pana acum sau cum interpreteaza atunci cand are un simptom sau altul. Este foarte important ca atunci cand pacientii au o problema sa vina la medic”, a completat Vasile Ciurchea citat tot de Agerpres.

In privinta pachetului de servicii medicale de baza, acesta a adus economii dar nu la nivelul asteptat.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson nu au recomandare de rapel

Suspendarea contractului de munca pe 30 de zile pentru personalul medical fara certificat Covid

Presedintele CE: Suntem foarte norocosi ca avem acces la vaccinuri

Proiect MS: Certificat digital Covid obligatoriu pentru personalul medical

Citu: Valul patru nu a fost pregatit cum trebuia; cu noul ministru Cseke, vom facem fata