CNAS: Se reia tratamentului fara interferon pentru 10.000 de pacienti eligibili

20/04/2017

CNAS: Se reia tratamentului fara interferon pentru 10.000 de pacienti eligibili

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-se-reia-tratamentului-fara-interferon-pentru-10-000-de-pacienti-eligibili/

CNAS se afla in etapa finala a procesului de pregatire a reluarii prescrierii tratamentului fara interferon pe aria terapeutica hepatita cronica virala C, data estimata pentru ca pacientii sa poata beneficia de prescriptii medicale fiind 1 mai 2017.

Astfel, CNAS a semnat contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita cronica virala C pentru 10.000 de pacienti eligibili. In perioada imediat urmatoare se va finaliza elaborarea si publicarea protocoalelor terapeutice. Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective.

Mentionam ca un alt contract cost-volum-rezultat pe aceeasi arie terapeutica, semnat in urma cu o luna, vizeaza alti 2.000 de pacienti eligibili cu ciroza decompensata, medicamentul fiind deja inclus in Lista aprobata prin HG nr.178/04.04.2017.

Astfel, noua etapa de tratament pentru hepatita cronica virala C vizeaza:

  • 9.700 pacienti cu fibroza F3 si F4 (ciroza compensata), cu fibroza F2 asociata cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majora, precum si personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei;
  • 250 pacienti cu insuficienta renala aflati in dializa, stadiile de fibroza F2, F3 si F4 (ciroza compensata);
  • 50 pacienti cu transplant hepatic;
  • 2.000 pacienti cu ciroza decompensata.

Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum+Ombitasvirum+Paritaprevirum+ Ritonavirum pentru primele doua grupe de pacienti mentionate si cu DCI Ledipasvirum+ Sofosbuvirum pentru celelalte doua grupe de pacienti.

Dupa succesul tratarii fara interferon a 5.860 de pacienti, in cadrul primului contract cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita cronica virala C, contract finalizat la 1 noiembrie 2016, negocierea si semnarea noilor contracte cost-volum-rezultat, tintind un numar semnificativ mai mare de pacienti pe aceeasi arie terapeutica, a reprezentat o prioritate pentru CNAS.  

In acest scop, CNAS a fost autorizata prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2017 sa incheie contracte in limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.

“Includerea treptata in tratament a pacientilor cu hepatita cronica virala C este necesara in conditiile in care efortul bugetar este mare. Contractele cost-volum-rezultat reprezinta un mecanism care permite eficientizarea acestui efort in beneficiul pacientilor, urmarindu-se astfel reducerea incidentei afectiunii respective in Romania, in concordanta cu obiectivul prevazut in programul de guvernare” – a declarat Marian Burcea, presedintele CNAS.

 

 Biroul de presa al CNAS

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: