CNAS: O parte din aspectele semnalate de Coalitia “Solidari pentru Sanatate” sunt in curs de rezolvare

03/11/2017
CNAS: O parte din aspectele semnalate de Coalitia “Solidari pentru Sanatate” sunt in curs de rezolvare

CNAS: O parte din aspectele semnalate de Coalitia “Solidari pentru Sanatate” sunt in curs de rezolvare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-o-parte-din-aspectele-semnalate-de-coalitia-solidari-pentru-sanatate-sunt-in-curs-de-rezolvare/

Conducerea CNAS a invitat reprezentantii Coalitiei “Solidari pentru Sanatate” aflati in fata sediului institutiei in data de 2 noiembrie a.c. la o discutie in care sa-si exprime direct problemele, scrie intr-un comunicat de presa al institutiei.

Cu aceasta ocazie, reprezentantii Coalitiei au depus si un memoriu, care va fi analizat de conducerea CNAS, urmand sa se caute solutii la aspectele semnalate care tin de competenta institutiei, iar aspectele care tin de competentele altor institutii (Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor Publice, ANMDM etc.) vor fi comunicate acestora, in vederea solutionarii.

In cursul intalnirii, conducerea CNAS a precizat ca apreciaza constituirea Coalitiei „Solidari pentru Sanatate”, considerand ca aceasta, fiind compusa atat din reprezentanti ai medicilor de familie, cat si ai mai multor categorii de beneficiari ai sistemului de asigurari sociale de sanatate (pacienti, mame etc.), are valente de partener echilibrat de dialog, in exprimarea punctelor de vedere si intereselor furnizorilor si beneficiarilor de servicii de sanatate.

“Totodata, conducerea CNAS a informat reprezentantii Coalitiei ca o parte din aspectele semnalate sunt in curs de rezolvare. Astfel, institutia a facut deja demersuri pentru majorarea valorii minim garantate a punctului per capita, pentru medicina primara, precum si a valorii minim garantate a punctului pe serviciu pentru medicina primara si pentru medicina ambulatorie de specialitate.

In contextul in care in acest moment se lucreaza, la nivelul CNAS, la elaborarea proiectelor de acte normative si de buget pentru anul 2018, vor fi luate in considerare si celelalte aspecte semnalate, pornindu-se de la premisa ca simplificarea si debirocratizarea activitatii cabinetelor de medicina de familie, precum si optimizarea functionalitatilor sistemelor informatice reprezinta un obiectiv institutional. Conducerea CNAS doreste sa imprime o stare de normalitate in sistemul sanitar, printr-o mai buna definire a rolului si atributiilor furnizorilor de servicii medicale, urmarindu-se cresterea calitatii activitatii acestora, in beneficiul asiguratilor”, scrie in comunicatul emis de CNAS.

Reprezentantii Coalitiei au fost invitati sa formuleze observatii si propuneri fata de proiectele Contractului-cadru si ale normelor de aplicare a Contractului-cadru pe anul 2018, proiecte ce vor fi afisate in a doua parte a lunii noiembrie, intr-o prima forma, pe site-ul CNAS, pentru transparenta decizionala, urmand sa se organizeze si o serie de consultari pe aceasta tema, mai scrie conform sursei mentionate.

“Sunt constient, ca si ceilalti membri ai managementului CNAS, de importanta si rolul medicilor de familie, nu numai in sistemul de sanatate ci si in societate, in general. De aceea, sunt un partener constant de dialog cu medicii de familie, implicat, atat din pozitia actuala cat si din cele detinute in trecut, in solutionarea problemelor acestei categorii de profesionisti” – a declarat presedintele institutiei, Razvan Vulcanescu in comunicatul amintit.

Coalitia „Solidari pentru Sanatate”, formata din 9 organizatii non guvernamentale care apara drepturile pacientilor si organizatiile nationale reprezentative ale medicilor de familie, au initiat joi, 2 noiembrie, un protest public in toata tara fata de subfinantarea cronica a asistentei medicale primare din Romania si de imposibilitatea de practica optima a medicinii de familie, avertizand totodata ca intregul sistem va intra in colaps si va lasa milioane de pacienti fara ingrijirea medicala  la care au dreptul in calitate de platitori de taxe si impozite.

Coalitia formata din Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Salvati Copiii – Romania, Federatia Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania (APAN), Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), Asociatia „Mame pentru mame”, si sustinuta de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) a depus un memoriu la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si toate filialele de judet ale acesteia, dar si la toate prefecturile judetene, memoriu prin care cere:

  1. Crearea unui echilibru in finantarea sistemului public de sanatate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistenta medicala primara, fata de 5,8% in prezent, conform recomandarilor tuturor institutiilor internationale.
  2. Crearea mediului propice unei relatii functionale medic – familie – comunitate pentru imbunatatirea sanatatii cetatenilor Romaniei, prin debirocratizarea sistemului si neingradirea ariei de competente ale medicului de familie in relatia cu pacientul sau si in acord cu pregatirea si realitatea medicala a secolului XXI.
  3. Recunoasterea importantei muncii medicului de familie in sistemul public de sanatate si respectarea drepturilor constitutionale ale medicilor si pacientilor.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: