CNAS: Noul Contract-cadru nu limiteaza accesul asiguratilor la servicii medicale in ambulatoriu

06/12/2022
CNAS: Noul Contract-cadru nu limiteaza accesul asiguratilor la servicii medicale in ambulatoriu

CNAS: Noul Contract-cadru nu limiteaza accesul asiguratilor la servicii medicale in ambulatoriu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-noul-contract-cadru-nu-limiteaza-accesul-asiguratilor-la-servicii-medicale-in-ambulatoriu/

Avand in vedere afirmatiile aparute in spatiul public, conform carora in proiectul noului Contract-cadru elaborat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate s-ar intentiona reducerea numarului de servicii medicale decontate de CNAS, reprezentantii institutie fac precizarea ca propunerea de reglementare a decontarii unui singur serviciu medical/procedura diagnostica/terapeutica/ tratamente/terapii pentru un CNP/zi se refera la faptul ca pentru un pacient se poate raporta in vederea decontarii un singur serviciu de acelasi tip, pe zi, pe persoana, dintre serviciile prevazute in prezent la pct. 1.7 Anexa 7 la Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627/2021.

Potrivit sursei citate, in proiectul noului act normativ, precizarea este introdusa la paragraful unde se regasesc reglementarile specifice acestor tipuri de servicii:

In anexa nr. 8, articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) Casele de asigurari de sanatate deconteaza medicilor de specialitate din specialitatile clinice, planificare familiala si ingrijiri paliative in ambulatoriu contravaloarea serviciilor medicale decontate prin tarif pe serviciu medical exprimat in puncte prevazute in anexa nr. 7 la ordin, daca aceste servicii sunt efectuate in cabinetele medicale in care acestia isi desfasoara activitatea si interpretate de medicii respectivi, luand in calcul numarul de puncte aferent fiecarui serviciu medical si valoarea stabilita pentru un punct. Casa de asigurari de sanatate deconteaza un singur serviciu medical/procedura diagnostica/terapeutica/tratamente/terapii pentru un CNP/zi.”

Astfel, pentru un pacient care se prezinta la o consultatie in ambulatoriul de specialitate la medicul cardiolog, acesta efectueaza consultatia si, daca apreciaza necesar, ii poate efectua unul sau mai multe servicii. De exemplu, efectueaza un EKG si/sau masoara indicele de presiune glezna/brat. Consultatia si serviciile efectuate se raporteaza de medic in vederea decontarii.

Potrivit unui comunicat al CNAS, pacientul respectiv se poate prezenta in aceeasi zi si la o alta specialitate medicala din ambulatoriu, de exemplu la dermatologie. Medicul dermatolog ii acorda consultatia si, daca apreciaza necesar ii efectueaza si servicii, cum ar fi, de pilda, testul cutanat cu agenti fizici si/sau examinarea cu lampa Wood. Medicul dermatolog raporteaza in vederea decontarii consultatia si serviciile efectuate.

“Prin urmare, din exemplul de mai sus, este evident ca nu exista o ingradire, o limitare a decontarii serviciilor medicale efectuate de medicul din ambulatoriul de specialitate, cu privire la tipul serviciilor medicale necesare pacientului.”, mai scrie in comunicatul CNAS.

De asemenea, reglementarea se refera la faptul ca medicul de specialitate nu poate raporta in aceeasi zi, acelasi tip de serviciu medical de doua ori, pentru acelasi pacient.

“In exemplele date anterior de noi, medicul cardiolog nu poate raporta doua EKG-uri pentru acelasi pacient in aceeasi zi, respectiv medicul dermatolog nu poate raporta doua examinari cu lampa Wood pentru acelasi pacient in aceeasi zi.”, mai precizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Etichete: contract-cadru, servicii medicale, asigurati cnas, servicii medicale ambulatoriu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: