CNAS: Acuzatiile Ligii Romane contra Reumatismului – nefondate

23/02/2017

CNAS: Acuzatiile Ligii Romane contra Reumatismului – nefondate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-acuzatiile-ligii-romane-contra-reumatismului-nefondate/

cnas-min

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate considera ca acuzatiile formulate in comunicatul Ligii Romane contra Reumatismului din data de 22 februarie 2017 sunt nefondate si au la baza confuzia intre rolul CNAS de a gestiona in conditii de eficienta Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si rolul comisiilor de specialisti ale Ministerului Sanatatii de a elabora ghiduri si protocoale terapeutice.

Astfel, CNAS nu poate (si nici nu intentioneaza) sa introduca „limitari nejustificate ale optiunilor terapeutice” dupa data de 1 martie a.c., ci doar un mecanism prin care medicii prescriptori sa poata verifica, cu ajutorul unui formular, daca la prescrierea anumitor medicamente scumpe, pana acum aprobate prin comisiile de experti ale CNAS, este respectat protocolul terapeutic de prescriere.

Rolul formularului este, pe de-o parte, de a da certitudine medicului prescriptor asupra corectitudinii prescrierii, in conditiile in care intreaga responsabilitate a actului terapeutic ii va reveni acestuia dupa 1 martie, iar pe de alta parte de a fi un mecanism de control al costurilor prescrierii unor medicamente scumpe, mecanism in absenta caruia efectele unei eventuale „explozii” a prescrierilor nejustificate pot fi grave.

Daca Liga Romana contra Reumatismului ar fi ales calea constructiva a dialogului cu CNAS, in interesul legitim al pacientilor cu boli reumatismale, institutia noastra ar fi putut pune la dispozitia organizatiei neguvernamentale mentionate propunerile expertilor CNAS de modificare si completare a protocoalelor terapeutice pentru afectiunile reumatice, inaintate Comisiei de reumatologie ale Ministerului Sanatatii.

Aceste propuneri au exact sens contrar celui sustinut in comunicatul Ligii si vizeaza largirea si eficientizarea accesului pacientilor cu boli reumatismale la medicatia dedicata patologiei respective.

Totodata, Liga Romana contra Reumatismului are si posibilitatea de a transmite direct comisiei de specialisti a Ministerului Sanatatii propriile propuneri de modificare si completare a protocoalelor terapeutice. Aceasta problema se afla de mai mult timp in atentia comisiei mentionate, ce are ca principala sarcina sa analizeze atat aspectele stiintifice cat si cele economice ale propunerilor formulate.
 

Biroul de presa

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: