CMR solicita transparentizarea informatiilor care fundamenteaza CoCa si normele

19/04/2023
CMR solicita transparentizarea informatiilor care fundamenteaza CoCa si normele

CMR solicita transparentizarea informatiilor care fundamenteaza CoCa si normele

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-solicita-cnas-transparentizarea-informatiilor-care-fundamenteaza-coca-si-normele/

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) solicita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) transparentizarea ‘efectiva si imediata’, prin punerea la dispozitia organizatiilor implicate in procesul de consultare si negociere a informatiilor de tipul analize, studii, cercetari si alte documente similare care fundamenteaza deciziile ce au stat la baza redactarii celor doua proiecte de acte normative de importanta strategica pentru furnizarea serviciilor de sanatate in Romania: Contractul – cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, respectiv normele metodologice de aplicare a acestuia.

“Sistemul de sanatate are nevoie acuta de utilizarea unor noi mecanisme de functionare, ceea ce implica si o schimbare a principiilor si a modului de abordare ale Contractului – cadru, necesitate care nu atrage intotdeauna o alocare suplimentara de fonduri si care poate si trebuie sa aiba ca punct de plecare procesul de consultare si negociere. Conditia pentru ca acest lucru sa fie posibil este ca demersul sa fie unul onest, sa aiba permanent in vedere nevoile pacientului, realitatile sistemului medical in ansamblu si conditiile minime pentru asigurarea unui act medical de calitate, si nu premisa gresita potrivit careia finantatorul sau cel care are atributul deciziei stie intotdeauna ceea ce este cel mai bine pentru pacienti si pentru profesionistii din domeniu.”, transmite CMR intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, Colegiul Medicilor din Romania si asociatiile profesionale medicale sunt singurii reprezentanti cu legitimitate in ceea ce priveste documentarea bazata pe dovezi a proceselor clinice, instrumentelor de management al practicii medicale, si au un rol esential in imbunatatirea continua a calitatii actului medical.

“Pe deplin constient de rolul sau esential in cresterea performantei sistemului de sanatate, asigurarea satisfactiei profesionale a personalului medical si a satisfactiei cetateanului care interactioneaza cu sistemul de sanatate, in ultimul an si jumatate, Colegiul Medicilor din Romania a initiat si a facilitat un dialog tehnic continuu referitor la modalitatea de furnizare sigura, echitabila si eficienta a serviciilor de sanatate, intre profesionistii din diferite domenii de asistenta medicala si institutiile implicate in acest proces.”, mai transmite CMR.

Proiectele care au rezultat reprezinta un demers unilateral al CNAS

Conducerea Colegiului Medicilor din Romania mai precizeaza ca proiectele reprezinta ‘un demers unilateral’ al CNAS, in detrimentul claritatii si accesibilitatii.

“Din pacate, dincolo de recunoasterea implicarii constructive a tuturor membrilor Grupurilor Tehnice de Lucru din cadrul CNAS si CMR, proiectele care au rezultat reprezinta un demers unilateral al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care, pentru a raspunde constrangerilor calendarului impus de necesitatea adoptarii actelor normative, in detrimentul predictibilitatii, claritatii si accesibilitatii pe care un astfel de parcurs le-ar impune pentru a fi valid, onest si transparent, decredibilizeaza consultarea si negocierea prin nevalorificarea efortului participantilor la acest proces si prin neincluderea modificarilor agreate in forma actuala a documentelor.”, mai afirma conducerea CMR.

In context, Colegiul reitereaza dezaprobarea medicilor de familie privind impovararea birocratica si atragem atentia si asupra problemelor create sau acutizate pentru sectorul ambulatorului de specialitate.

“Reiteram dezaprobarea ferma a colegilor medici din asistenta medicala primara privind impovararea birocratica tot mai accentuata a acestora, prin perpetuarea unor prevederi legislative inconsecvente sau discordante, cu consecinte grave pentru un sector care se afla in deficit acut de personal, care ar trebui sa fie sprijinit ca factor esential pentru consolidarea unor politici publice de sanatate axate pe prevenirea precoce si monitorizarea activa a starii de sanatate a pacientului.

Atragem atentia asupra problemelor create sau acutizate pentru sectorul ambulatorului de specialitate, vulnerabil deja din cauza deficitului de personal, prin reducerea finantarii acestuia.”, se mai precizeaza in comunicatul semnat de Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, Presedinte Colegiului Medicilor din Romania.

“Problemele din sectorul spitalicesc sunt in continuare insuficient si inconsecvent abordate”

De asemenea, se mai subliniaza faptul ca este esential ca CNAS si Ministerul Sanatatii sa sustina un proces participativ si colaborativ de identificare a unor solutii.

“Mentinem pozitia ferma privind faptul ca problemele din sectorul spitalicesc sunt in continuare insuficient si inconsecvent abordate. Masurile propuse nu numai ca nu rezolva inechitatile sistemice istorice, ci contribuie la agravarea acestora. Este esential ca CNAS si Ministerul Sanatatii sa sustina un proces participativ si colaborativ de identificare a unor solutii fezabile, cu impact pozitiv, aplicabile etapizat, coerent si unitar.
Intelegand ca procesul de transformare a modului de lucru intre institutiile – cheie ale sistemului de sanatate din Romania este un proiect pe termen lung, CMR va continua sa promoveze si sa sustina cu resurse de expertiza competenta dialogul institutional cu CNAS si Ministerul Sanatatii, extins si deschis catre toti actorii interesati din sistemul de sanatate, cu increderea si convingerea ca activitatea echipelor tehnice care pot fi aduse laolalta are un potential real de a armoniza perspectivele acestora, cu beneficii asupra intregului sistem.”, a mai precizat Daniel Coriu, presedintele CMR.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a postat programul de consultari – negocieri pe marginea Proiectului de Norme metodologice de aplicare a Contractului-cadru.

Etichete: CMR, contract-cadru, norme contract cadru, CNAS

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: