CMR: Cu totii, medici si pacienti deopotriva, am obosit, dar trebuie sa continuam lupta

07/04/2021
CMR: Cu totii, medici si pacienti deopotriva, am obosit, dar trebuie sa continuam lupta

CMR: Cu totii, medici si pacienti deopotriva, am obosit, dar trebuie sa continuam lupta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-cu-totii-medici-si-pacienti-deopotriva-am-obosit-dar-trebuie-sa-continuam-lupta/

De peste sapte decenii, 7 aprilie este momentul in care le spunem la „La multi ani!” si le multumim tuturor cadrelor medicale, care isi dedica zi de zi si clipa de clipa ingrijirii si salvarii vietilor omenesti. “Este momentul in care societatea isi arata aprecierea pentru eforturile depuse de acestia”, scrie in mesajul transmis de Colegiului Medicilor din Romania in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii 2021.

Iata ca este al doilea an consecutiv in care marcam Ziua Mondiala a Sanatatii intr-un context care ne pune la grea incercare pe noi toti deopotriva: pandemia de COVID-19. Si este, poate, pentru prima data cand medicii sunt numiti si priviti de o parte dintre romani drept tortionari si asasini, cand medicii sunt huiduiti si acuzati ca au uitat principiul calauzitor „Primum non nocere”. Medicii sunt nevoiti sa asculte aceste acuzatii desi, de peste un an de zile, au luptat pentru fiecare pacient, iar multi dintre ei au ajuns in pragul burnout-ului.
Din pacate, diviziunile afecteaza chiar si corpul medical. Constatam cu tristete ca exista medici care aleg sa ignore medicina bazata pe dovezi. Acestora le amintim ca ghidurile si protocoalele au in spate cercetari si analize riguroase si ca directiile prevazute de acestea s-au dovedit, din informatiile existente la acest moment, a fi cele mai eficiente pentru pacienti. Si pentru acestia lansam un nou apel la responsabilitate.”, transmite CMR intr-un comunicat de presa.

Potrivit susrei citate, aproape un milion de romani au fost infectati pana acum cu SARS-CoV-2. Aproape 25.000 dintre ei au pierdut aceasta lupta. Sute de mii s-au vindecat. Multi pentru ca medicii au facut eforturi supraomenesti sa ii vindece. Cifrele pandemiei zugravesc un tablou sumbru – poate mai sumbru decat ne asteptam vreunul dintre noi anul trecut pe vremea aceasta. Exista, insa, si o speranta, reprezentata de vaccinare.

Cu totii, medici si pacienti deopotriva, am obosit. Dar trebuie sa continuam cu totii lupta, pentru a putea depasi aceasta perioada dificila si pentru speranta ca anul viitor Ziua Mondiala a Sanatatii nu va mai sta sub semnul COVID-19. Societatea trebuie sa respecte in continuare masurile de protectie, sa se prezinte la spital atunci cand situatia o impune si sa aiba incredere in cadrele medicale si in actul medical”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

La randul lor, medicii trebuie sa depuna toate eforturile pentru a ingriji pacientii cu responsabilitate, respectand ghidurile si protocoalele in vigoare, ce au in spate stiinta, mai trasmite Colegiul.

Astazi, de Ziua Mondiala a Sanatatii, Colegiul Medicilor din Romania va ureaza, dragi colegi, „La multi ani!”, sa gasiti in continuare in voi resursele pentru a continua sa luptati pentru fiecare pacient. Si vrem sa va multumim pentru tot ceea ce ati facut si faceti. Gandurile noastre se indreapta astazi si catre cadrele medicale care au parasit aceasta lume in acest an. Fiecare dintre voi veti ramane in sufletele noastre.”, mai scrie in comunicatul transmis de CMR, miercuri, 7 aprilie.

Etichete: ziua mondiala a sanatatii, cmr, medici pandemie, ingrijire pacienti pandemie

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: