Cluj-Napoca: Registru pentru prevenirea bolilor grave de inima

03/05/2023
Cluj-Napoca: Registru pentru prevenirea bolilor grave de inima

Cluj-Napoca: Registru pentru prevenirea bolilor grave de inima

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cluj-napoca-registru-pentru-prevenirea-bolilor-grave-de-inima/

La Institutul Inimii ‘Niculae Stancioiu’ din Cluj-Napoca a fost creat un registru pentru prevenirea bolilor grave de inima.

Initiativa se deruleaza prin proiectul ‘Crearea unui registru de urmarire a remodelarii ventriculare stangi post-infarct miocardic acut, in scopul prevenirii insuficientei cardiace‘, in valoare de 2,5 milioane de euro din fonduri norvegiene nerambursabile.

“Este un proiect care a demarat cu un contract incheiat cu Ministerul Sanatatii, cu doi parteneri din Norvegia si cu trei entitati din Romania, respectiv Spitalul Judetean din Bihor si Institutul de cardiologie din Timisoara. Este un proiect care se intinde pana acum pe 39 de luni, cu o valoare de 2,5 milioane de euro si cu niste obiective pe care le-am propus in acest program si care in mare parte au fost atinse. Realizarea acestui program este rezultatul muncii pe care dl profesor Iancu impreuna cu echipa dansului au derulat-o de foarte multi ani. Acest program aduce beneficii pacientilor, iar pentru institut, din bugetul acest mare am reusit sa completam nevoia noastra de echipamente si elementul central a fost achizitia unui RMN, care vine sa completeze dotarea de care aveam nevoie. Indraznesc sa spun ca, astazi, institutul are o tehnologie si o dotare buna, avem activitati in educatie si cercetare foarte bune, pe care le derulam impreuna cu UMF Cluj-Napoca, o colaborare interdisciplinara foarte buna, suntem un institut asa cum ar trebui sa fie orice institut in zilele noastre”, a declarat managerul Institutului Inimii, Florin Crisan, citat de Agerpres.

Managerul de proiect, profesorul Adrian Iancu, a spus ca pana in prezent, in registru sunt 1.300 de bolnavi, iar numarul lor ar urma sa ajunga la finalul proiectului la 4.000-5.000.

De asemenea, directorul medical al Institutului Inimii, Adrian Molnar, spune ca registrul de la Cluj ar urma sa devina unul national.

“Acest registru ne arata, de fapt, unde suntem. Orice tara are registre medicale. Un astfel de registru ne ajuta foarte mult sa intelegem ce se intampla in zona noastra sau la nivel national. Exista registre pentru toate tipurile de boli, iar tarile dezvoltate au de mult registre si au sute de mii de pacienti inrolati, se pot scoate de acolo orice fel de date, si despre evolutia unei patologii, si indicatorii care sunt la ora respectiva. Pe baza acestora se scriu ghiduri, se fac indrumari. Acest registru lipsea din panoplia registrelor nationale, asa incat este un lucru foarte bine venit, care ne va ajuta foarte mult. Registrul este initiat la Cluj si va deveni un registru national, speram sa-l adopte si sa se inscrie in acest registru toate centrele mari din Romania”, a precizat si Adrian Molnar, potrivit sursei citate.

Etichete: institutul inimii ‘niculae stancioiu’ cluj-napoca, boli grave de inima, registru pentru prevenirea bolilor de inima

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: