Clarificari privind vaccinarea cu doza 3 (suplimentara) si doza de rapel (booster)

12/10/2021
Clarificari privind vaccinarea cu doza 3 (suplimentara) si doza de rapel (booster)

Clarificari privind vaccinarea cu doza 3 (suplimentara) si doza de rapel (booster)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/clarificari-privind-vaccinarea-cu-doza-3/

CNCAV a emis instructiunea privind administrarea dozei suplimentare (doza 3) si dozei de rapel (booster) pentru vaccinurile impotriva COVID- 19.

Informatii generale

Schema de vaccinare completa pentru vaccinurile pe baza de ARNm, Comirnaty si Spikevax, consta in administrarea a 2 doze, conform autorizarii emise de Agentia Europeana a Medicamentului.

Astfel, EMA a autorizat:

• Administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severa, cu varsta peste 12 ani, la interval de cel putin 28 de zile dupa doza 2;
• Administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu varsta peste 18 ani, dupa cel putin 6 luni de la administrarea dozei 2.

Conditii de administrare a dozei 3

• In cazul persoanelor sever imunocompromise, cu varsta peste 12 ani, se poate administra o doza suplimentara (doza 3) ca parte a schemei de vaccinare primara, dupa un interval de minim 28 de zile si pana la 4 luni de la doza 2.
• Doza suplimentara (doza 3) se administreaza doar in baza recomandarii medicului curant, specialist, sau medicului de familie care are in monitorizare pacientul.

Pentru vaccinul Comirnaty

• schema de vaccinare primara care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 21 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Pentru vaccinul Spikevax

• schema de vaccinare primara care include 3 doze, presupune administrarea dozei 2 la interval de 28 de zile de la doza 1, iar doza 3 la interval de minim 28 de zile de la doza 2.

Programarea la vaccinare

• Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schema de vaccinare primara cu 3 doze, care se adreseaza pentru prima oara la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabila in platforma nationala de programare a vaccinarii;
• Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schema de vaccinare primara cu 3 doze, care se afla in curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobarii prezentei instructiuni, isi vor completa schema cu cele trei doze, in baza recomandarii de la medicul curant sau medicul de familie.

Recomandarea medicala de administrare a unei scheme de vaccinare primara cu 3 doze va fi retinuta de medicul vaccinator, in copie, la fisa de triaj medical a persoanei care se prezinta la vaccinare.

Categorii de persoane considerate sever imunocompromise

• Pacienti oncologici (tumori maligne solide si hematologice) in tratament activ (chimioterapie, radioterapie, terapie moleculara/biologica si alti agenti biologici care sunt clasificati ca imunosupresori sau imunomodulatori);
• Pacienti oncologici in stadii avansate de boala, cu sau fara tratament activ anterior (radioterapie, chimioterapie, terapie moleculara, terapie imunosupresoare);
• Pacienti post-transplant de organe solide cu sau fara tratament imunosupresor;
• Pacient cu transplant de celule stem hematopoetice cu sau fara tratament imunosupresor;
• Pacienti cu imunodeficiente severe cauzate de imunodeficiente primare, congenitale (ex: sindromul DiGeorge, Sindrom Wiskott-Aldrich, etc) si dobandite, respectiv:
• Pacienti cu infectie HIV in orice stadiu, fara tratament sau in stadiu de SIDA (CD4<200 mmc), cu sau fara tratament antiretroviral;
• Imunodeficienta secundara cauzata de administrarea unui tratament imunosupresor:
• Radioterapie;
• Chimioterapie: agentii chimioterapici pentru cancer sunt clasificatii ca imunosupresori severi;
• Terapii biologice (moleculare, celulare): anticorpi monoclonali, anticorpi bispecifici, CAR-T (Chimeric Antigen Receptor T), blocanti TNF, etc;
• Tratament cu cortizon si cu produse derivate administrate sistemic: tratament activ cu doze mari (> 20 mg prednison sau echivalentul pe zi cand se administreaza mai mult de 2 saptamani);
• Alte terapii cu efecte imunosupresoare (ex: remisive sintetice conventionale, remisive sintetice tintite);

Important

Recomandarile prezentei instructiuni se bazeaza pe autorizarea Agentiei Europene a Medicamentului

Categoriile de afectiuni corespunzatoare conditiei de imunosupresie severa au fost elaborate in baza recomandarilor comisiilor de specialitate din Ministerul Sanatatii si recomandarilor internationale.

“Reiteram cetatenilor necesitatea si importanta vaccinarii impotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, in interes invidual si al sanatatii publice, prin reducerea cazurilor severe si a deceselor. Vaccinarea ramane solutia sigura si eficienta pentru invingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate in Romania sunt autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneste experti la nivel european.” transite CNCAV.

Etichete: administrare doza trei vaccin, booster vaccin anti-covid, rapel vaccin-anti-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: