Clarificari despre posibilele reactii alergice raportate dupa administrarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech

17/12/2020

Clarificari despre posibilele reactii alergice raportate dupa administrarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/clarificari-despre-posibilele-reactii-alergice-raportate-dupa-administrarea-vaccinului-dezvoltat-de-pfizer-biontech/

Demararea campaniei de vaccinare a populatiei din Marea Britanie cu noul vaccin BioNTech-Pfizer impotriva SARS-CoV-2 a fost marcata de raportarea a doua reactii adverse de tip anafilactic, care au necesitat monitorizare medicala.

Acest eveniment a starnit un val de ingrijorare cu privire la posibilitatea aparitiei reactiilor alergice, insa sunt necesare cateva clarificari, potrivit unui comunicat transmis de Platforma nationala de informare cu privire la vaccinarea impotriva COVID-19.

Potrivit sursei citate, reactiile anafilactice survin in contextul unui teren personal preexistent si sunt reactii adverse care, desi sunt cunoscute in cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare si nu reprezinta un efect advers cu care sa se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccineaza. Doar doua persoane din zecile de mii carora li s-a administrat Vaccinul Pfizer-BioNTech in Marea Britanie au avut o astfel de reactie alergica.

“Orice medicament poate avea efecte adverse, insa cele mai multe dintre acestea nu sunt grave. Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica atrage, de asemenea, atentia ca orice vaccin vine cu riscul unor posibile reactii alergice. Frecventa aparitiei lor este specificata in prospectul fiecarui produs si deriva din datele obtinute in urma studiilor clinice. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech impotriva COVID-19, studiile de faza 3 care au inclus 44.000 de participanti au aratat ca riscul de a dezvolta reactii alergice este de 0,63% in lotul persoanelor vaccinate versus 0,50% in lotul celor care au primit placebo.”, se precizeaza in comunicat.

In prezent, acest vaccin se afla in curs de evaluare in vederea autorizarii de catre Agentia Europeana a Medicamentelor.

“Vaccinul va fi utilizat in Uniunea Europeana doar dupa o atenta evaluare stiintifica care atesta faptul ca acesta indeplineste toate conditiile prevazute in normele existente. Mai mult, orice produs autorizat este monitorizat permanent pentru a identifica orice efect advers observat si pentru a reactiona rapid in cazul aparitiei unor astfel de efecte neasteptate. Vaccinurile impotriva COVID-19 se afla sub supravegherea unui numar foarte mare de autoritati de reglementare, iar intregul proces este creat pentru a nu exista nicio posibilitate ca eventualele pericole sa nu fie descoperite la timp”, se mai precizeaza in comunicatul citat.

Etichete: vaccin anti-covid pfizer, reactii adverse vaccin anti-covid, administrare vaccin anti-covid

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: