Ciurchea: linie bugetara pentru pacientii cu boli rare

20/11/2015

Ciurchea: linie bugetara pentru pacientii cu boli rare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ciurchea-linie-bugetara-pentru-pacientii-cu-boli-rare/

vasileciurcheaVasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, afirma ca anul viitor are in vedere crearea unei linii bugetare dedicata bolilor rare.

“Pentru bolile rare noi nu am avut o experienta foarte buna sau o experienta acumulata in timp si am incercat sa invatam din mers ce a trebui facut, care sunt primii pasi si cum sa putem rezolva problemele bolnavilor. Anul trecut au intrat (pe lista medicamentelor compensate n.r.) cateva molecule pentru bolnavii cu boli rare, o sa mai intre si anul acest si destul de repede. (…) Spuneam ca am facut cativa pasi. Nu suficienti, nu destul si sigur ca reprezinta o prioritate in a face ceva mai mult si ca atare incerc pentru anul viitor sa cream un buget, un capitol bugetar pentru boli rare, unde sa existe o suma de bani pe care sa-i putem aloca atunci cand este nevoie, sa nu stam si sa cautam de unde luam. Sunt boli care apar atunci, sunt pacienti pentru care nu putem sti dinainte, nu putem previziona, sa cream un buget cum sunt pentru celelalte programe. Si atunci cred ca aceasta solutie de a exista un buget de rezerva si din acest buget sa putem finanta ceea ce este nevoie”, a precizat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

De asemenea, tot el a mai afirmat ca este deschis dialogului cu specialistii si asociatiile de pacienti pentru crearea unui pachet special pentru pacientii cu boli rare.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: