Cititorul de ganduri din romanele SF ar putea deveni realitate. Cercetatorii au reusit sa observe formarea cuvintelor in creier

31/05/2011

Cititorul de ganduri din romanele SF ar putea deveni realitate. Cercetatorii au reusit sa observe formarea cuvintelor in creier

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cititorul-de-ganduri-din-romanele-sf-ar-putea-deveni-realitate-cercetatorii-au-reusit-sa-observe-formarea-cuvintelor-in-creier/

Oamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a “vedea” cuvintele care se formeaza in creierul uman. Descoperirea ar putea permite intr-o zi persoanelor cu dizabilitati severe sa comunice.

Cercetatorii au gasit o cale de a examina cele mai adanci “cotloane” ale creierului cu scopul de a observa formarea cuvintelor, potrivit Daily Mail.

Folosind niste electrozi, ei au gasit zona din creier care este implicata in crearea celor 40 de sunete folosite in limba engleza. Cercetatorii au descoperit apoi ca fiecare dintre aceste sunete are un semnal distinct, care ar putea permite unui program de calculator sa citeasca ceea ce spun oamenii in gand.

Cercetarile au fost realizate de o echipa de la Centre for Innovation in Neuroscience and Technology de la Universitatea din Washington condusa de Eric Leuthardt. Ei au folosit in studiul lor patru persoane care sufereau de o forma severa de epilepsie. Fiecare dintre cei patru subiecti a avut 64 de electrozi conectati pe cap.

Motivul initial al studiului a fost sa se incerce descoperirea unei cauze a epilepsiei, insa Eric Leuthardt a monitorizat si zone ale creierului in care se formeaza cuvintele.

Subiectilor li s-a cerut sa repete patru sunete: “u”, “a”, “e” si “i”. Echipa a monitorizat apoi zonele Wenicke si Broca ale creierului pentru a verifica semnalele legate de vorbire.

Cercetatorii au reusit apoi sa distinga semnalele transmise de electrozi, corespunzatoare sunetelor.

Leuthardt a declarat pentru Sunday Times ca nu are de gand sa spuna ca poate citi pe deplin mintea cuiva acum, insa are dovezi ca, la un moment dat, ar putea fi posibil.

In timpul studiului, Leuthardt a constatat ca creierul genereaza un semnal atunci cand oamenii doar se gandesc la un sunet, dar care este foarte diferit de cel emis in timpul vorbirii efective.

Aceasta descoperire aduce speranta ca, intr-o buna zi, persoanele cu dizabilitati severe vor putea avea sansa de a comunica.

Sursa: www.mediafax.ro

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful OMS a precizat ca donarea de vaccinuri catre tarile sarace trebuie sa se faca in cateva zile, nu luni

Optimizarea platformei de vaccinare pentru optiunea de programare a copiilor din grupa 12-15 ani

Proiectul “Zi libera pentru vaccinare” – respins de Senat

Peste 29.000 de doze de vaccin anti-Covid administrate in cabinetele medicilor de familie

La cinci case de asigurari de sanatate au fost ocupate posturile de directori generali