Cinci ani si sapte tentative pentru a reusi sa te lasi de fumat

11/03/2011

Cinci ani si sapte tentative pentru a reusi sa te lasi de fumat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cinci-ani-si-sapte-tentative-pentru-a-reusi-sa-te-lasi-de-fumat/

poza renuntare fumatFumatorul obisnuit are nevoie de cel putin sapte tentative, efectuate pe parcursul a cinci ani, inainte de a reusi sa renunte definitiv la fumat, potrivit unui studiu efectuat recent de cercetatorii britanici de la Universitatea din Lancaster, informeaza dailymail.co.uk.

Incercati sa renuntati la fumat? Veti avea nevoie de cinci ani si sapte tentative pentru a reusi.

Savantii britanici au analizat comportamentul a peste 3.000 de fumatori si fosti fumatori si au descoperit ca cei mai multi dintre acestia au renuntat la fumat deoarece se temeau de efectele negative ale fumatului pe termen lung asupra starii lor de sanatate.

Printre celelalte motive frecvent invocate se numara faptul ca fumatul este perceput ca un element negativ de catre persoanele de sex opus cu care fumatorii si-ar dori o relatie, respiratia neplacuta si faptul ca “fumatorii sunt judecati” intr-un mod deloc agreabil de catre nefumatori.

Profesorul Cary Cooper de la Universitatea Lancaster, coordonatorul acestui studiu, a declarat: “Renuntarea la fumat reprezinta o perioada foarte dificila si stresanta – in special in prima saptamana, cand cele mai puternice simptome sunt nevoia acuta de nicotina si sevrajul”.

Pentru a trece cu bine peste acea prima saptamana, ar fi indicat sa aveti un prieten nefumator, cineva care sa va sustina si sa va incurajeze atunci cand doriti sa va reapucati de fumat. In plus, anumite momente ale zile pot fi mai dificil de suportat in comparatie cu altele si v-ar fi de folos daca v-ati mentine mereu ocupat. Incercati sa va descoperiti pasiuni noi sau sa faceti sport, pentru a nu va mai gandi la faptul ca tanjiti dupa o tigara. Ar fi indicat sa alcatuiti si o lista cu motivele pentru care doriti sa renuntati la fumat si sa va ganditi la propria persoana mai degraba ca la un nefumator decat ca la un fost fumator”, a adaugat specialistul britanic.

Studiul a scos in evidenta faptul ca cei mai multi dintre fumatori au renuntat la fumat atunci cand au inceput sa se ingrijoreze pentru propria sanatate.

In plus, cei mai multi dintre fumatori cred ca sunt “judecati mult mai aspru” de catre cei din jur, dupa ce au inceput sa fumeze, in comparatie cu perioada in care erau nefumatori.

Peste jumatate dintre fumatorii intervievati au declarat ca acest viciu ii face sa se simta rusinati si nesiguri pe ei.

Studiul, comandat de brandul Nicorette, a relevat faptul ca fumatorii care au renuntat la fumat in seara de Revelion au reinceput sa fumeze in urmatoarele zece zile.

Aproape toti fumatorii care au renuntat la fumat au declarat ca prima saptamana a fost cea mai grea perioada din viata lor, fiind mult mai dificila decat trecerea printr-un divort sau planificarea unei nunti.

Varsta medie la care majoritatea fumatorilor renunta la tutun este de 27 de ani si, potrivit acestui studiu, un fost fumator are nevoie, in medie, de circa trei luni pentru a incepe sa se considere un fost fumator.

Aproape 50% dintre persoanele intervievate au marturisit ca s-au ingrasat dupa ce au renuntat la fumat si 20% dintre participanti au precizat ca, in cazul lor, cresterea in greutate a fost considerabila.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: