Centru de Transplant Hepatic pediatric, la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti

10/11/2022

Centru de Transplant Hepatic pediatric, la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/centru-de-transplant-hepatic-pediatric-la-spitalul-grigore-alexandrescu-din-bucuresti/

La Spitalul de Urgenta pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ din Capitala a fost inaugurat Centrul de Transplant Hepatic pediatric.

“Noi ca minister al Sanatatii am ajutat spitalul cu investitii de circa 10 milioane de lei necesare pentru dotarile atat la nivelul salii de operatie, partea de terapie intensiva, facilitatea de laborator de anatomie patologica. Urmeaza si alte investitii pentru un CT mobil, daca nu gresesc, care va fi in curand instalat. Lucrul cel mai dificil, asa cum este evident pentru toata lumea, este ca trebuie sa avem o resursa umana care sa fie antrenata pentru acest lucru”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Rafila a spus ca echipa de la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ va continua sa lucreze cu medicii de la Institutul Clinic Fundeni.

El a mai precizat ca, din informatiile pe care le are, intr-un an se fac aproximativ 10 transplanturi hepatice la copii.

“Am inteles ca in general cam 10 transplanturi pe an hepatice au fost realizate la nivel national (n..r la copii). Sunt cazuri cateodata dramatice, afecteaza copii foarte mici. Uneori sunt probleme legate de intoxicatii grave care duc la distrugerea ficatului si copiii au nevoie de transplant. (…) Din fericire, donatorii se gasesc mai usor, sunt apropiati, sunt parintii acelui copil. (…) Este o discutie in spatiul public legat de transferul pacientilor in strainatate. El este necesar in unele situatii, dar evident cred ca toata lumea intelege ca daca dezvoltam capacitati in tara noastra sa putem sa tratam marea majoritate a celor care au probleme medicale complexe, cred ca este un lucru bun si ofera sustenabilitate’”, a mai explicat ministrul Sanatatii.

Profesorul doctor Irinel Popescu a precizat ca echipa de medici de la Institutul Clinic Fundeni va fi prezenta la primele interventii care se vor efectua la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’.

La randul sau, profesorul doctor Vlad Brasoveanu a mentionat ca la Spitalul Grigore Alexandrescu se vor face trei tipuri de transplant hepatic: de la donator cadaveric, split (impartirea ficatului) si transplant hepatic de la donator viu.

“Numarul cel mai mare va fi transplanturi hepatice de la donator viu. Va fi o colaborare intre Spitalul Fundeni si Spitalul Grigore Alexandrescu, in sensul ca adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul – transplantul propriu zis se va face la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a aratat medicul, potrivit sursei citate.

Conferentiar doctor Laura Balanescu, cea care va conduce Centrul de Transplant Hepatic, a afirmat ca deja exista pacienti inclusi in lista de transplant, dintre care unul cu o boala metabolica foarte rara.

Etichete: transplant hepatic, transplant hepatic la copii, spitalul grigore alexandrescu

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: