Ce transmit autoritatile sanitare din Romania vizavi de coronavirusul aparut in China

21/01/2020
Ce transmit autoritatile sanitare din Romania vizavi de coronavirusul aparut in China

Ce transmit autoritatile sanitare din Romania vizavi de coronavirusul aparut in China

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-transmit-autoritatile-sanitare-din-romania-vizavi-de-coronavirusul-aparut-in-china/

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis o informare pentru calatori privind cazurile de pneumonie cauzata de noul coronavirus in Wuhan, China.

Extras din Evaluarea Rapida de Risc a ECDC (Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor) – 17 ianuarie 2020:

In intervalul 31 decembrie 2019 – 17 ianuarie 2020 au fost raportate 44 de cazuri infectate cu noul coronavirus confirmate cu laboratorul, din care 41 din Wuhan, China si 3 asociate calatoriilor in Thailanda (2) si Japonia (1).

La data conceperii de catre ECDC a evaluarii de risc mentionate mai sus, sursa de agent patogen era necunoscuta si, prin urmare, ECDC presupune ca ar putea fi activa in continuare si genera noi cazuri in China.

Aparitia catorva cazuri fara legatura cu piata mentionata sau alte piete similare sugereaza posibilitatea ca sursa de agent patogen sa fie mai larg raspandita sau posibilitatea transmiterii inter-umane.

Avand in vedere stadiul actual al cunoasterii si factorii necunoscuti, ECDC considera ca:

• In prezent exista o probabilitate moderata de infectie pentru calatorii din UE/SEE care viziteaza Wuhan.
• Exista o probabilitate mare de import de cazuri in tarile cu cel mai mare volum de persoane care calatoresc catre si dinspre Wuhan (ex. tari din Asia).
• Exista o probabilitate mica de import de cazuri in tarile UE / SEE, datorita traficului mai putin extins al persoanelor catre si dinspre Wuhan.
• Respectarea practicilor adecvate de prevenire si control al infectiilor, in special in unitatile sanitare, in tarile UE/SEE si evidentele unei transmiteri inter-umane limitate, determina ca probabilitatea evaluata ca un caz raportat in UE sa genereze cazuri secundare in UE/SEE sa fie foarte scazuta.

Recomandari:

Calatorii care planifica sa viziteze Wuhan, China ar trebui sa evite vizitarea “pietelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte si sa evite contactul cu persoane bolnave, in particular cu cele care prezinta simptome respiratorii.

Calatorii care planifica sa viziteze Wuhan, China ar trebui sa respecte o buna igiena a mainilor si a alimentelor si sa evite contactul cu animale, excretiile sau picaturi provenind de la acestea.

Calatorii cu simptome respiratorii acute care revin din Wuhan sau care au calatorit in China cu stationare in Wuhan sunt sfatuiti sa se adreseze medicului (n.trad.: infectionist) si sa ii mentioneze istoricul de calatorie in Wuhan.

In plus, din cauza activitatii gripale epidemice intense din China, calatorii ar trebui sa fie vaccinati anti-gripal cu minimum 2 saptamani anterior deplasarii, pentru a preveni o boala respiratorie severa.

Etichete: coronavirus china, virus china, pneumonie, CNSCBT, ECDC

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: