Ce spune presedintele CMR despre medicii care lucreaza in sistemul public si privat

31/10/2018

Ce spune presedintele CMR despre medicii care lucreaza in sistemul public si privat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-spune-presedintele-cmr-despre-medicii-care-lucreaza-in-sistemul-public-si-privat/


Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, sustine ca nu este un impediment faptul ca un medic are doua sau mai multe locuri de munca, atata timp cat nu incalca prevederile Codului Muncii.  El a precizat ca doctorii isi exercita un drept legal, iar pacientii au posibilitatea de a alege doctorul si unitatea sanitara pe care le doresc.

“S-a creat in spatiul public si in mediile de informare opinia, in general nesustinuta, ca sistemul medical privat ar fi mai performant prin dotarile sale, prin calitatea umana si profesionala a celor care activeaza acolo. Majoritatea medicilor din specialitatile clinice si paraclinice care lucreaza in sistemul privat lucreaza astazi si in sistemul public. Ei folosesc aceleasi cunostinte profesionale si au in general acelasi comportament uman in ambele locuri de munca. Faptul ca o persoana are doua sau mai multe locuri de munca nu constituie un impediment, atata timp cat nu incalca prevederile Codului Muncii. In felul acesta, pe de o parte medicii respectivi isi exercita un drept legal, iar pe de alta parte pacientii au posibilitatea de a alege medicul si unitatea sanitara pe care le doresc, asa cum prevede legea, in deplina libertate de optiune”, a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, potrivit unui comunicat de presa.

Aceste precizari vin in contextul discutiilor din spatiul public in legatura cu medicii din Romania care lucreaza atat in sistemul public cat si in cel privat.

Astfel, presedintele CMR spune ca discutiile conform carora medicii ar fi prea obositi lucrand in sistemul public si in cel privat, ca ar avea perfomante mai slabe, dar si ca ar transfera pacienti in privat pentru a obtine anumite avantaje materiale sunt afirmatii ‘nedovedite’ si nu pot constitui argumente pentru a limita dreptul medicilor de a lucra in cele doua sisteme. La fel, dupa cum nu constituie argumente pentru a limita dreptul pacientilor de a alege.

“Insa a lansa o astfel de discutie in cuprinsul careia se enumera si cresterile salariale substantiale din sistemul public constituie, in opinia noastra, o abordare inadecvata a subiectului. Autoritatile sanitare au astazi toate mijloacele pentru a aprecia calitatea si cantitatea muncii fiecaruia dintre medicii din sistemul public. Este doar o chestiune de vointa politica pentru a face aceasta evaluare”, a mai declarat dr. Borcean in comunicatul citat.

Conform sursei mentionate, CMR este interesat sa participe la orice discutie oficiala cu privire la acest subiect.

Reamintim ca, potrivit unor declaratii facute la un post de televiziune, medicul Raed Arafat considera ca medicii trebuie sa aiba un program de lucru clar de opt ore si sa existe un control al calitatii serviciilor medicale din spitalele publice.

Continut educational:

“Este o problema de fond, fundamentala in sistemul sanitar si trebuie gasita o solutie. Stiu ca sunt medici, in fiecare oras exista medici, care lucreaza si la stat si la privat si acest lucru trebuie analizat si trebuie vazut fenomenul si sa punem un program de lucru clar de opt ore si dupa program poate ca sunt alte solutii sa lucreze si in alta parte. S-a pus pe masa alta solutie, practicata in Franta de exemplu – sa poti sa ai pacientul tau privat in spitalul public, asta exista, dar nu sa fii la doi patroni, la doi concurenti in final si sa nu stii unde este loialitatea ta si cu cine esti”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Autor: FormareMedicala.ro

6 Comentarii

 1. doki says:

  Un ginecolog,de exemplu,angajat la stat,opereaza etc,dupa masa intra in cabinet particular,mai consulta 20-30 paciente,a doua zi intra din nou pe sectie,urmeaza o garda si asa mai departe.Ce calitate presteaza?Posibilitatea de a gresi este ff. mare.Ar trebui sa aleaga intre privat si particular.

 2. ludwig says:

  … niciunde ca medic … atata timp cat este ” blocat” cu un contract cu CAS nici macar pe o alta specialitate …CAS detine monopolul asupra serviciilor medicale primare … in orasele mari sau centru univ. datorita excesului de MF serviciile de medicina de familie private sunt o utopie …

 3. ludwig says:

  …din nou multa multa ipocrizie …medicii la stat isi racoleaza pacientii, ii investigheaza pe banii solidaritatii asiguratilor iar in privat ii taxeaza in plus, foarte multe clinici private evazioniste sunt proprietatea sau coproprietatea unor medici cu relatii puternice cu CASJ DSP si institutiile medicale.

 4. Cotarcea smarandita says:

  Domnul Arafat sa isi gestioneze propriile probleme . Traiesc din privat de 15 ani prin consultatii si consiliere in specialitatea mea .trimit in spital toate interventiile mari sau mici pe care le rezolv .deci se completeaza .nu ma incalzeste salariul actual . Muncesc corect pentru el . Problema salariilor din spitalele de stat este ca se dau si de stai si de muncesti . Sa faca un pic de curatenie in sistemul bugetar .

 5. Sorana says:

  Are dreptate Raed Arafat. Unii Își bat joc de serviciu de la stat(unde ar trebui pontati jumătate norma) și fug la privat pentru bani, nu pentru pacienți

 6. Vîrjan Georgeta says:

  Doresc sa va întreb un medic de familie cu experiență unde ar putea avea joburi în plus cu stima

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Studiu: Vaccinarea anti-Covid este sigura pentru femeile gravide

OMS: E nevoie de cateva saptamani pentru a intelege virulenta noii variante

Ministerul Sanatatii suplimenteaza numarul locurilor de la Rezidentiat

Ministrul Sanatatii: Aceasta boala va deveni la un moment dat endemica

Varianta SARS-CoV-2 detectata in Africa de Sud starneste ingrijorare la nivel mondial