CDC: Vaccinurile anti-COVID actualizate previn infectarile cu noile subvariante

27/01/2023
CDC: Vaccinurile anti-COVID actualizate previn infectarile cu noile subvariante

CDC: Vaccinurile anti-COVID actualizate previn infectarile cu noile subvariante

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cdc-vaccinurile-anti-covid-actualizate-previn-infectarile-cu-noile-subvariante/

Dozele booster actualizate ale vaccinurilor anti-Covid contribuie la prevenirea infectarilor simptomatice provocate de noile subvariante asociate tulpinii XBB, oferind astfel noi dovezi asupra eficientei vaccinurilor bivalente impotriva acestor tulpini virale, au anuntat oficialii americani din domeniul sanatatii, potrivit Reuters si Agerpres.

”Astazi avem dovezi suplimentare pentru a arata ca aceste vaccinuri imbunatatite protejeaza populatia impotriva celor mai noi variante COVID-19”, a declarat Brendan Jackson, directorul in cadrul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Lansate in toamna anului 2022, dozele booster bivalente tintesc variantele Omicron BA.4 si BA.5 ale virusului SARS-CoV-2, care nu mai sunt dominante. Subvariantele inrudite cu tulpina XBB, dominante in prezent, sunt derivate din subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron.

In cadrul unui nou studiu, cercetatorii americani au analizat cazuri de Covid-19 depistate intre 1 decembrie 2022 si 13 ianuarie 2023, o perioada in care circulatia variantelor XBB si XBB.1.5 s-a intensificat in Statele Unite.
Cercetarea a aratat ca vaccinurile bivalente au ajutat la prevenirea imbolnavirilor pentru aproximativ jumatate dintre persoanele carora le-au fost administrate anterior intre doua si pana la patru doze dintr-un vaccin monovalent impotriva Covid-19, a precizat CDC.

Potrivit unor date care nu sunt cuprinse in studiu, dar care urmau sa fie publicate, vaccinul bivalent a redus riscul de deces din cauza Covid-19 de peste doua ori in comparatie cu persoanele vaccinate care nu au primit boosterul bivalent.

Etichete: vaccinuri anti-covid actualizate, preventie covid-19, vaccinare anti-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: