Categoriile de pacienti care vor plati CASS pentru concedii medicale

12/04/2024
Categoriile de pacienti care vor plati CASS pentru concedii medicale

Categoriile de pacienti care vor plati CASS pentru concedii medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/categoriile-de-pacienti-care-vor-plati-cass-pentru-concedii-medicale/

Contributia la sanatate de 10% va fi perceputa in cazul concediilor medicale acordate pentru boli obisnuite, carantina si reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, potrivit Executivului.

Guvernul a adoptat in sedinta de joi o ordonanta de urgenta care aduce clarificari privind categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi perceputa contributia la sanatate (CASS). Astfel, vor fi scutite de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate indemnizatiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care se afla in concediu pentru maternitate, ingrijirea copilului bolnav, risc maternal, ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, pentru boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC, afectiuni cardiovasculare, arsuri grave (marii arsi), urgente medico-chirurgicale etc.

“Ordonanta care instituie tichete electronice pentru sustinerea mamelor si a nou nascutilor in primele trei luni de viata ale copiilor, prin care se aloca 2.000 de lei pentru trusoul nou-nascutului, a fost rediscutata astazi, in Guvern (…) pentru a se completa si clarifica partea cu instituirea platii contributiei asigurarilor de sanatate de 10%, aferente anumitor concedii medicale”, a precizat Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Guvernului, potrivit Agerpres.

Astfel, categoriile care vor plati CASS pentru concedii medicale, dupa intrarea in vigoare a ordonantei, sunt cele din grupa 01 (Boala obisnuita), cod 07 (Carantina) si cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperarii, in urma unei afectiuni).

Totodata, datele CNAS pentru primul trimestru al acestui an, aferente codului 01 (Boala obisnuita), indica faptul ca au fost acordate 425.791 de concedii medicale.

Etichete: CASS pacienti, CASS concedii medicale, concedii medicale boli obisnuite

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: