Peste 70.000 de romani diagnosticati cu boala Parkinson | Patru simptome frecvente

12/04/2024
Peste 70.000 de romani diagnosticati cu boala Parkinson | Patru simptome frecvente

Peste 70.000 de romani diagnosticati cu boala Parkinson | Patru simptome frecvente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/peste-70-000-de-romani-diagnosticati-cu-boala-parkinson-patru-simptome-frecvente/

Specialistii spun ca peste 70.000 de romani sunt diagnosticati cu boala Parkinson. Potrivit medicilor, identificarea simptomelor in etapele initiale ale instalarii si diagnosticarea afectiunii inainte ca manifestarile sa devina foarte vizibile sunt esentiale pentru un management eficient.

“Aceste patru simptome, prescurtate T.R.A.P: tremor, rigiditate musculara, amplitudine redusa a miscarilor, postura instabila, sunt cele mai frecvente manifestari motorii ale bolii Parkinson. (…) Totusi, avand in vedere complexitatea simptomatologiei si faptul ca o parte din manifestarile clinice intalnite la persoanele cu Parkinson pot fi asociate si cu alte boli, prezenta simptomelor descrise nu inseamna automat prezenta bolii Parkinson. De aceea, este recomandat ca, in cazul in care sunt observate simptomele prezentate, sa ne adresam cat mai repede unui medic neurolog, care poate oferi o evaluare complexa in vederea stabilirii diagnosticului”, a precizat Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, medic neurolog, fost presedinte al Societatii de Neurologie din Romania si prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti.

Desi este o boala incurabila, interventiile medicilor in vederea controlului simptomelor ajuta sa se limiteze pe cat posibil impactul asupra calitatii vietii pentru persoanele cu boala Parkinson.

Medicii mai spu ca afectiunea este diagnosticata de regula dupa 60-65 de ani, mai frecvent in randul barbatilor, care au o probabilitate de 1,5 ori mai mare sa dezvolte boala, fata de populatia feminina. Totusi, afectiunea se poate instala si mai devreme de 50 de ani, in aproximativ 10-20% din cazuri.

Parkinson este o afectiune neurologica progresiva, cu cel mai rapid ritm de crestere a numarului de persoane diagnosticate la nivel mondial, dintre bolile care afecteaza creierul. In prezent, este a doua cea mai intalnita tulburare neurodegenerativa legata de varsta (dupa boala Alzheimer).

In Romania exista o retea de centre medicale specializate in tratarea pacientilor cu boala Parkinson, prezenta in Bucuresti si judetele: Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Mures, Sibiu, Suceava, Timis.

Etichete: boala parkinson, simptome parkinson, diagnostic parkinson

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: