Cancerul este vindecabil daca este depistat in stadiu precoce

01/02/2016

Cancerul este vindecabil daca este depistat in stadiu precoce

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cancerul-este-vindecabil-daca-este-depistat-in-stadiu-precoce/

laborator cancer la sanSpecialistii prezenti la o masa rotunda organizata de DSP Bihor au afirmat ca mai mult de o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unor comportamente sanatoase, iar vindecarea depinde de depistarea precoce.

“Boala canceroasa este vindecabila, daca este depistata in stadiu precoce, in proportie de peste 99%”, afirmat dr. Zoia Bitea, director executiv adjunct al DSP Bihor.

Si fostul ministru al Sanatatii, dr. Ritli Ladislau, pediatru oncolog, a spus ca ar fi necesara reintroducerea educatiei pentru sanatate, prin medicii scolari.

“Sansa noastra este sa facem profilaxia cancerului la adult, incepand cu copilaria.Este extrem de greu sa faci educatie. Sarcina noastra este ca noi, pediatrii, sa invatam si parintii si copiii, despre stilul de viata sanatos, ca sa prevenim cancerul, altfel nu vom putea sa-l stapanim. Noi stam foarte rau la nivel mondial, cu cancerul, nu atat ca incidenta, cat la stadiul avansat la care sunt depistate cazurile. (…) Cred ca trebuie reluata educatia pentru sanatate”, a adaugat Ritli, conform Agerpres.

Medicii au subliniat necesitatea de a schimba mentalitatea populatiei care este inca reticenta la a solicita examene pentru depistarea cancerului, intr-un context numit de specialisti ‘cancerofobie’. Populatia trebuie sa stie, a spus dr. Bitea, ca exista posibilitati de investigare, neinvazive, de punere in evidenta a leziunilor in stadii incipiente, ceea ce este foarte important pentru vindecare.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: