Cancerul colorectal | Ghid de preventie pentru pacienti

04/12/2023
Cancerul colorectal | Ghid de preventie pentru pacienti

Cancerul colorectal | Ghid de preventie pentru pacienti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cancerul-colorectal-ghid-de-preventie-pentru-pacienti/

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) si Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davila” au lansat, luni, un ghid de preventie pentru cancerul colorectal.

Materialul este adresat pacientilor deja diagnosticati si familiilor lor, dar si tuturor persoanelor care vor sa afle mai multe despre aceasta afectiune.

“In Romania se inregistreaza 10 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de locuitori in randul barbatilor si 7 cazuri la 100.000 de locuitori in randul femeilor. Peste 13.500 de romani sunt diagnosticati anual cu cancer colorectal, iar boala provoaca 7.000 de decese pe an in tara noastra.”, transmite COPAC, intr-un comunicat de presa.

Lansat din dorinta de a creste accesul la informatie al populatiei la informatie verificata si sintetizata, ghidul a fost realizat de echipa COPAC, cu ajutorul medicilor implicati in proiect.

“Una dintre concluziile discutiilor echipei COPAC cu peste 40.000 de oameni din ultimii doi ani a scos la iveala faptul ca oamenii au un nivel scazut de educatie medicala, nu sunt obisnuiti sa se testeze preventiv, cand nu au niciun semn de boala. Din acest motiv, COPAC, ca organizatie care reprezinta pacientii cu boli cronice, isi propune sa contribuie la informarea si educarea populatiei din Romania, proiectele de screening constituind un prim pas semnificativ in aceasta directie.”, mai precizeaza Coalitia.

Ghidul are 16 pagini, a fost tiparit in 5000 de exemplare, o parte au fost deja difuzat in cadrul evenimentelor de informare si testare pentru cancerul colorectal, iar celelalte vor fi distribuite in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davila” si in cabinetele medicilor de familie din program si in cadrul evenimentelor viitoare ale COPAC.

Informatiile cuprinse in ghid sunt structurate astfel:

Ce este cancerul colorectal, Frecventa cancerului colorectal, Cauzele aparitiei, Semne si simptome, Cum se pune diagnosticul, Stadiile cancerului colorectal, Screeningul, Cum se trateaza cancerul colorectal si Viata pacientului dupa vindecare.

Ghidul este realizat si lansat in cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sanatate din programele de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II – Bucuresti-Ilfov” POCU/757/4/9/136824.

Ghidul este disponibil AICI

Etichete: cancerul colorectal, preventie cancerul colorectal, semne simptome cancerul colorectal, COPAC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: