Campanie privind alimentatia sanatoasa la copiii de varsta scolara

03/11/2023
Campanie privind alimentatia sanatoasa la copiii de varsta scolara

Campanie privind alimentatia sanatoasa la copiii de varsta scolara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/campanie-privind-alimentatia-sanatoasa-la-copiii-de-varsta-scolara/

Ministerul Sanatatii, Institutului National de Sanatate Publica si Directiilor de Sanatate Publica, desfasoara in luna noiembrie campania „Ce, cat si cum mananca un copil istet!”, care se adreseaza copiilor din ciclul primar de invatamant, parintilor acestora si cadrelor didactice.

“Prin actiunile care le vom derula in cadrul acestei campanii urmarim informarea si educarea copiilor, parintilor si cadrelor didactice privind principiile unei alimentatii sanatoase la varsta scolara. De asemenea, campania vizeaza cresterea constientizarii problematicii obezitatii infantile si informarea parintilor despre beneficiile unei alimentatii sanatoase care sa previna obezitatea in randul copiilor si complicatiile acesteia pentru viitorii adulti.”, transmite INSP.

Obezitatea este o boala care produce decese, dizabilitate si deterioreaza calitatea vietii

Pentru Romania, obezitatea este cel de al patrulea-lea factor de risc pentru anii de viata pierduti prin dizabilitate (DALY), dupa hipertensiunea arteriala, consumul de tutun si factorii de risc alimentar (consum de sare, acizi grasi, bauturi indulcite, carne rosie si procesata), observandu-se o crestere a DALY cu 139 (DALY – ani pierduti prin dizabilitate) la 100.000 de persoane intre 2009 si 2019.

“La noi in tara, Institutul National de Sanatate Publica cu sprijinul Directiilor de Sanatate Publica Judetene, a Inspectoratelor Scolare Judetene si a scolilor urmareste identificarea comportamentelor si factorilor de risc pentru o stare de nutritie precara, evaluarea indicelui de masa corporala in vederea stabilirii statusului lor nutritional prin studiul „Evaluarea starii de nutritie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)” realizat in cadrul initiativei COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) dupa o metodologie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).”, transmite INSP.

Evaluarea starii de nutritie se face dupa o metodologie standardizata pentru a aduce o mai buna intelegere a progresului supraponderalitatii si obezitatii la copii la nivel national, precum si pentru a putea face corect comparatii intre tarile Regiunii Europene a OMS.

Astfel, s-a observat ca supraponderalitatea in randul copiilor din grupa de varsta 7-9 ani a fost de 17,5% la copiii din mediul urban, de 15,9% la cei din semi-urban si de 15,7% la cei din rural. Prevalenta obezitatii la copiii din mediul urban a fost 14,5%, din semi-urban de 14,1% si din mediul rural de 13,3% (Raport National Romania, 2020).

Ultima runda a studiului derulata la nivel european intre 2018 si 2020 a evidentiat ca fiecare al treilea copil cu varsta cuprinsa intre 7 si 9 ani traieste cu supraponderalitate sau obezitate.
“Supraponderalitatea si obezitatea sunt mai proeminente in randul baietilor. In ansamblu, la grupa de varsta 7-9 ani prevalenta excesului de greutate si a obezitatii in randul baietilor este de 31%, in timp ce la fete este de 28%. 14% dintre baietii si 10% dintre fetele din aceeasi grupa de varsta sufera de obezitate.”, mai precizeaza INSP.

Obezitatea, o problematica atat la nivel individual, cat si la nivel de comunitate

O alimentatie bogata in legume si fructe, consum de cereale integrale, inlocuirea prajiturilor cu fructe, consumul de apa, nu de alte bauturi indulcite, limitarea consumului de sare la cel mult jumatate de lingurita pe zi, incurajarea copilului sa faca miscare cel putin 60 de minute in fiecare zi, toate sunt masuri de interventie aflate la indemana parintilor pentru a preveni problemele de supraponderalitate si obezitate.

“Ca societate, trebuie sa ne indreptam catre solutii care sa ajute oamenii si copiii sa faca cele mai bune alegeri: sa luam masuri pentru ca practicarea de activitati fizice sa fie la indemana si sa promovam alimentele sanatoase, sa le facem accesibile, astfel incat sa punem pe masa copiilor farfurii colorate, sanatoase si bogate.”, a mai transmis INSP.

Etichete: alimentatie sanatoasa copii, obezitatea, obezitatea la copii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: