Bolnavii de la tara nu mai au medici care sa-i trateze. Doctorii din mediul rural sunt tot mai putini

12/07/2018

Bolnavii de la tara nu mai au medici care sa-i trateze. Doctorii din mediul rural sunt tot mai putini

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolnavii-de-la-tara-nu-mai-au-medici-care-sa-i-trateze-doctorii-din-mediul-rural-sunt-tot-mai-putini/


Criza medicilor din mediul rural se resimte din ce in ce mai pregnant. Potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica, un doctor de la sat se ocupa in medie de peste 2.700 de oameni, adica de opt ori mai multi pacienti decat la oras.

In aceste conditii, existe localitati in care oamenii foarte bolnavi nu au mai fost de multa vreme la doctor pentru ca nu au la cine, relateaza StirileProTV.

Este si cazul comunei Schitu din judetul Giurgiu, unde doctorita a iesit la pensie de aproape doi ani, iar acum dispensarul e gol. Satenii sunt in marea majoritate batrani si bolnavi.

Primarul din comuna zice ca a incercat sa aduca alt doctor, dar Casa de Asigurari de Sanatate i-a spus ca nu sunt medici.

“Daca cineva va fi dispus sa vina, eu ma voi implica in mobilarea dispensarului, decontarea transportului si a altor lucruri de care are nevoie un medic de familie.”, a spus primarul comunei Schitu, citat de StirileProTv.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Sindromul de intestin iritabil

“Nu este suficient sa te gandesti ca pui la dispozitie doua camere si cu asta basta. Daca are o lista mica de asigurati, medicul nu va avea cum sa cumpere aparatura, sa plateasca utilitatile. Daca va face mici interventii de chirurgie, are nevoie de sala de tratament, trebuie sa aiba posibilitatea sa sterilizeze intrumentarul.”, a declarat si Sandra Alexiu, medic de familie, potrivit sursei mentionate.

Conform INS, anul trecut, in medie, un medic din Romania a avut in evidenta 335 de pacienti, iar in mediul rural sunt de opt ori mai putini medici decat la oras.

Autor: FormareMedicala.ro

9 Comentarii

 1. axel says:

  Pentru domnul Marius Bodea (si nu numai) : din Vietnam nu o sa vina nimeni, au un nivel de trai mai mare ca noi;in 5-10 ani decidentii vor trai eventual cu speranta sa vina medici din Republica Moldova (daca aceasta nu devine intretimp tara UE) sau Bangladesh. Atat timp cat suntem ca tara cu sistem medical sub Cuba, Congo, Kenya, Tanzania (nu e gluma), iesirea nu este alta decat sa ne laudam cu medicii nostri buni, cu spitalele noastre superperformante si sa asteptam sa vina la import medicii din lumea mare.In medicina de familie din rural , cine sa mai vina? Apropo, ce-i aia medicina de familie…?

  • Marius Bodea says:

   Pana una alta, sistemul nostru de sanatate pierde continuu specialisti, doctori+asistente. Din toate domeniile medicale. Decidentii se pot face ca nu vad realitatea, dar in 5-10-15 ani realitatea isi face simtita efectele. La noi se vede f. bine deja care este rezultatul + directia in care mergem…
   Salariile mici, conditiile mizere, lipsa de dotare + birocratia excesiva omoara orice rezistenta… Daca pleaca medicii, este clar ca va trebui sa punem ceva in loc. Ce?… Mai vedem. Vis-a-vis de medicina de familie, in lume USA, Europa sunt diferite variante. De la general practitioner, la medic de familie, este cam acelasi lucru. Aici, detalii pe tari:
   https://en.wikipedia.org/wiki/General_practitioner
   Concluzia este ca sistemul nostru sufera puternic, din toate partile. Iar populatia resimte efectul, ca politicienii merg la AKH Wienna, ca doar nu se vor infecta in spitalele noastre…

 2. NICOLAE says:

  Am lucrat douazeci de ani in rural medic de familie intro zona de munte cu o infrastructura practic inexistenta.Autoritatile locale au avut grija sa incaseza chirie, doar atat. Ba mai calculau si penalitati daca intarziam.In rest nu i-a interesat niciodata nimic.Ei cred ca medicii de familie intorc banii cu lopata.Asta e stereotipul lor.Eu cred ca pana nu vor fi obligati prin Lege sa sustina medicina de familie nu se va rezolva nimic.Asa-i in Romania, nu se face nimic bun decat fortat.Acum am avut sansa sa ies din acest sistem de sanatate care la randul lui a pus umarul ca sa-mi pierd nervi, si de ce nu si sanatate.Eu cred ca cheia reusitei de a schumba ceva este in solidaritatea medicilor de familie.Numai o solidaritate de 100% poate face autoritatile locale, dar mai ales centrale sa se trezeasca la realitate.Fiti tenaci! Va urez succes!

  • ghiorghe-ion says:

   Bine zis. In sfarsit un PROFESIONIST cu capul pe umeri. Si in comuna SOIMI, BIHOR, in mediul RURAL, au existat pana in 2016 TREI CABINETE DE MEDICINA DE FAMILIE SI UN CENTRU DE PERMANENTA MEDICAL- in total OPT MEDICI SI SASE ASISTENTE MEDICALE CARE DESERVEAU APROXIMATIV 2000 DE PERSOANE. Dar tov. primar nu i-a placut ca se imbogatesc medicii, asa ca in data de 10.08.2018 in mirifica locatie mai sus amintita mai exista doar un singur cabinet de medic de familie+FRAIER care mai functioneaza. Asa ca ce sa mai speram de la autoritati+ MARELE NIMIC!!!!

 3. Robert says:

  Nu cred ca un salariu de opt ori mai mare va rezolva problema. Ea este mult mai complexă decat pot banii rezolva. Un om e un om indiferent de câți bani primește. Un set de măsuri între care și un spor de zonă rurală, este necesar. De ex: nefiscalizarea venitului,(ca la ITiști), asigurarea de servicii (logistică, secretariat, cazare, utilități la cabinet, locuință etc) finanțate prin primăriile zonelor deservite, finanțarea de personal auxiliar pt cabinet, etc. Asta dacă primarii își asumă într-adevăr lipsa medicului ca o problemă a comunității votante…că în fond…nu suferă el, suferă gloata!!

  • CALATEAN says:

   Ce sa va spun cînd spun ca nu au fost binevoitori să renovare clădirea.Plus cînd a venit vorba să mă plătească pentru medicină școlară m-au tratat ca pe un ultim om ca vezi medicul se îmbogățește.Au mers să angajeze un alt medic sau să angajeze asistenta medicală la scoala dar nu au putut.Asa ca su rămas în suspans.Asta este grija autoritatilor locale de medicii de familie.

 4. Bodea Marius says:

  Aceasta situatie se va extinde la nivel national, mai ales in mediul rural. Venitul brut al cabinetului unui medic de familie este mai mic decat venitul brut sau chiar net al unui medic din “sistemul bugetar”. Doar ca medicul de familie, din acel venit brut, mai trebuie sa plateasca salariul cel putin pentru o asistenta, impozit pe cladire, utilitati (gaz, curent, telefon, internet) + multe alte inventii si alte taxe gandite de sistem. Mai daugati cheltuieli cu naveta pentru cei din rural si ajungeti la o singura concluzie: costa mult prea mult ca sa fii medic de familie in Romania. Asa ca, declinul va continua si probabil se vor aduce medici de familie din Vietnam… daca va mai preocupa pe cineva problema!

 5. Ludwig says:

  …(un doctor de la sat se ocupa in medie de peste 2.700 de oameni, adica de opt ori mai multi pacienti decat la oras.)aiurea… la oras sunt cam cel putin 1000 pacienti/medic, deci poate de 2,5 ori dar nu de opt ori …problema se va rezolva cand medicul de la tara va fi platit de “opt” ori mai mult decat acum iar venitul sau nu va fi impozabil ca la alte categorii privilegiate…exista si alte solutii insa din pacate pentru noi actualii conducatori nu stiu sa creeze si sa conduca sisteme functionale si eficiente sau care stiu sunt obstructionati ba chiar blamati …asa ca pana nu ne hotaram si organizam sa stim ce vrem vom trai in incertitudine si haos.

 6. CALATEAN says:

  Poate se trezesc în sfîrșit ca este important sa fie un medic la sat fiindca autoritățile locale ,județene si centrale ne disprețuiesc și asta datorita nouă ca de 17 ani de cînd lucrez i-am luat cu sărutmina ca asa credeam ca este omenește dar cred ca trebuie sa ne trezim.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: