Stiri medicale

Bolnavii de la tara nu mai au medici care sa-i trateze. Doctorii din mediul rural sunt tot mai putini

Data ultimei actualizari: 12/07/2018


Criza medicilor din mediul rural se resimte din ce in ce mai pregnant. Potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica, un doctor de la sat se ocupa in medie de peste 2.700 de oameni, adica de opt ori mai multi pacienti decat la oras.

In aceste conditii, existe localitati in care oamenii foarte bolnavi nu au mai fost de multa vreme la doctor pentru ca nu au la cine, relateaza StirileProTV.

Este si cazul comunei Schitu din judetul Giurgiu, unde doctorita a iesit la pensie de aproape doi ani, iar acum dispensarul e gol. Satenii sunt in marea majoritate batrani si bolnavi.

Primarul din comuna zice ca a incercat sa aduca alt doctor, dar Casa de Asigurari de Sanatate i-a spus ca nu sunt medici.

“Daca cineva va fi dispus sa vina, eu ma voi implica in mobilarea dispensarului, decontarea transportului si a altor lucruri de care are nevoie un medic de familie.”, a spus primarul comunei Schitu, citat de StirileProTv.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Sindromul de intestin iritabil

“Nu este suficient sa te gandesti ca pui la dispozitie doua camere si cu asta basta. Daca are o lista mica de asigurati, medicul nu va avea cum sa cumpere aparatura, sa plateasca utilitatile. Daca va face mici interventii de chirurgie, are nevoie de sala de tratament, trebuie sa aiba posibilitatea sa sterilizeze intrumentarul.”, a declarat si Sandra Alexiu, medic de familie, potrivit sursei mentionate.

Conform INS, anul trecut, in medie, un medic din Romania a avut in evidenta 335 de pacienti, iar in mediul rural sunt de opt ori mai putini medici decat la oras.

4 comentarii

 • Robert spune:

  Nu cred ca un salariu de opt ori mai mare va rezolva problema. Ea este mult mai complexă decat pot banii rezolva. Un om e un om indiferent de câți bani primește. Un set de măsuri între care și un spor de zonă rurală, este necesar. De ex: nefiscalizarea venitului,(ca la ITiști), asigurarea de servicii (logistică, secretariat, cazare, utilități la cabinet, locuință etc) finanțate prin primăriile zonelor deservite, finanțarea de personal auxiliar pt cabinet, etc. Asta dacă primarii își asumă într-adevăr lipsa medicului ca o problemă a comunității votante…că în fond…nu suferă el, suferă gloata!!

 • Bodea Marius spune:

  Aceasta situatie se va extinde la nivel national, mai ales in mediul rural. Venitul brut al cabinetului unui medic de familie este mai mic decat venitul brut sau chiar net al unui medic din “sistemul bugetar”. Doar ca medicul de familie, din acel venit brut, mai trebuie sa plateasca salariul cel putin pentru o asistenta, impozit pe cladire, utilitati (gaz, curent, telefon, internet) + multe alte inventii si alte taxe gandite de sistem. Mai daugati cheltuieli cu naveta pentru cei din rural si ajungeti la o singura concluzie: costa mult prea mult ca sa fii medic de familie in Romania. Asa ca, declinul va continua si probabil se vor aduce medici de familie din Vietnam… daca va mai preocupa pe cineva problema!

 • Ludwig spune:

  …(un doctor de la sat se ocupa in medie de peste 2.700 de oameni, adica de opt ori mai multi pacienti decat la oras.)aiurea… la oras sunt cam cel putin 1000 pacienti/medic, deci poate de 2,5 ori dar nu de opt ori …problema se va rezolva cand medicul de la tara va fi platit de “opt” ori mai mult decat acum iar venitul sau nu va fi impozabil ca la alte categorii privilegiate…exista si alte solutii insa din pacate pentru noi actualii conducatori nu stiu sa creeze si sa conduca sisteme functionale si eficiente sau care stiu sunt obstructionati ba chiar blamati …asa ca pana nu ne hotaram si organizam sa stim ce vrem vom trai in incertitudine si haos.

 • CALATEAN spune:

  Poate se trezesc în sfîrșit ca este important sa fie un medic la sat fiindca autoritățile locale ,județene si centrale ne disprețuiesc și asta datorita nouă ca de 17 ani de cînd lucrez i-am luat cu sărutmina ca asa credeam ca este omenește dar cred ca trebuie sa ne trezim.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.